Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump o Crnoj Gori: 'Njihovi su ljudi vrlo snažni i agresivni...'

Crna Gora je sasvim mala zemlja s vrlo snažnim, vrlo agresivnim ljudima", dodao je on, otišavši tako daleko da je pretpostavio kako bi ta agresivnost mogla potaknuti "Treći svjetski sat"

Donald Trump suočio se u srijedu s novom polemikom jer je Crnu Goru nazvao "sasvim malom zemljom", čiji su stanovnici "vrlo agresivni", te jer se čini da je ponovno doveo u pitanje načelo zajedničke obrane unutar NATO-a. 

"Ako, primjerice, Crna Gora bude napadnuta zašto bi moj sin trebao ići u Crnu Goru da je brani?", upitao ga je novinar američke postaje Fox News u razgovoru objavljenom u utorak navečer. 

"Razumijem što želite reći, ja sam postavio isto pitanje", odgovorio je predsjednik SAD-a. "Crna Gora je sasvim mala zemlja s vrlo snažnim, vrlo agresivnim ljudima", dodao je on, otišavši tako daleko da je pretpostavio kako bi ta agresivnost mogla potaknuti "Treći svjetski sat" ako bi ostale članice Atlantskog saveza stale u njezinu obranu. 

Pozvan da odgovori u srijedu navečer pred parlamentom u Podgorici, crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je da do Trumpovih izjava ne dolazi "u kontekstu opravdanja NATO-ova postojanja, nego u kontekstu financiranja NATO-a". 

"Odgovorio je na pitanje i kazao da su Crnogorci hrabri i ne žele da se američki građani bore i smrtno stradaju za druge članice NATO-a", dodao je Marković. 

Trumpove riječi izazvale su negodovanje čak i u vlastitom republikanskom kampu nakon konferencije za tisak održane u ponedjeljak u Helsinkiju s Vladimirom Putinom, tijekom koje je optužen da se potpuno približio ruskom kolegi. 

"Napadajući Crnu Goru i dovodeći u pitanje naše obveze unutar NATO-a, predsjednik igra upravo Putinovu igru", požalio je na Twitteru republikanski senator John McCain. "Narod Crne Gore hrabro je odolio pritisku Putinove Rusije kako bi pristupio demokraciji i Senat je glasovao s 97 glasova nasuprot 2 u znak podrške njezinu ulasku u NATO", podsjetio je taj poštovani zastupnik, nakon što je već živo iskritizirao ponašanje Donalda Trumpa u Helsinkiju. 

Odnosi Washingtona sa saveznicima NATO-a stavljeni su na tešku kušnju na iznimno napetom summitu u Bruxellesu. Američkog predsjednika redovito se sumnjiči da želi dovesti u pitanje članak 5 povelje NATO-a, koji tumači da se svaki napad na zemlju članicu smatra napadom na sve. 

Na taj se članak pozvalo samo jednom: nakon napada 11. rujna 2001. u SAD-u. 

"Trump opet potiče na sumnju oko činjenice da će SAD, pod njegovim predsjedanjem, priteći u pomoć našim saveznicima. Još jedan poklon Putinu", prokomentirao je na Twitteru bivši diplomat Nicholas Burns koji je bio američki veleposlanik u NATO-u u vrijeme 11. rujna. 

"Volim reći da je Trump predvidljiv, ali nikada ne bih pomislio da može predstaviti Crnu Goru kao veliku prijetnju za mir u svijetu", ironično je kazao stručnjak Thomas Wright iz instituta Brookings.

Glasnogovornica američkog State departmenta Heather Nauert nije željela komentirati izravno riječi Donalda Trumpa ali je podsjetila da je predsjednik "ponovio prošlog tjedna naš angažman u korist kolektivne obrane unutar NATO-a". 

Deklaracija objavljena po završetku summita u Bruxellesu "jasno tvrdi da će se svaki napad na saveznika smatrati napadom na sve", naglasila je ona. 

Komentari (12)
  • Ja mislim da je to Melanija njemu komentirala kako su zgodni, crni i visoki a on žut i kukuruzastu onak bljak,bljak...

    19. 7. 2018,   13:41
  • Tko zna sta se ovaj napuhanko i Putin dogovaraju.....

    19. 7. 2018,   12:50
  • Mali narodi su veliki, samo kada su samostalni.

    19. 7. 2018,   13:30