Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump odlikovao Conana, psa kojeg je ozlijedio Al-Baghdadi

None Foto: ERIN SCOTT/DPA/PIXSELL 2

Trump je Conana nazvao "tvrdim orahom" i objasnio "Conan je bio vrlo teško ozlijeđen... mislili su da se možda i neće oporaviti, ali on se oporavio vrlo brzo

Predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u Bijeloj kući odlikovao psa Conana, pripadnika specijalnih snaga američke vojske i heroja operacije protiv prvog čovjeka džihadističke skupine Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija.

Belgijski ovčar Conan stigao je u Washington s Bliskog istoka te iz ruku predsjednika Trumpa primio "medalju i plaketu", prenosi CNN.

Svečanom uručenju priznanja sudionicima operacije prisustvovali su Trumpova supruga Melania i potpredsjednik Mike Pence koji je neprestance mazio Conana, piše agencija dpa. 

Trump je Conana nazvao "tvrdim orahom" i objasnio "Conan je bio vrlo teško ozlijeđen... mislili su da se možda i neće oporaviti, ali on se oporavio vrlo brzo i od tada sudjelovao u vrlo važnim napadima".

Predsjednik je dodao da Conan neće u mirovinu i sada je na "vrhuncu" svojih zrelih godina. 

Unidentified military working dog injured in Syria raid is seen in photo released by White House OPORAVLJA SE Ovo je Conan, američki vojni pas kojeg je ranio al-Baghdadi

Trump je u Bijeloj kući odlikovao sve sudionike napada na al-Baghdadija, no njihov identitet nije otkriven niti su im lica snimljena i Conan je nastupio u tom događaju kao simbolični predstavnik. 

"Conan je odradio fantastičan posao. Počašćeni smo što je danas s nama", rekao je Trump.

Conan je bio ozlijeđen dok je gonio al-Baghdadija u tunelu  u koji je pas poslan jer se strahovalo da al-Baghdadi nosi prsluk s eksplozivom. Baghdadi je zapravo i nosio samoubilački prsluk i detonirao ga u tunelu pri čemu je ubio sebe i još troje djece.

United States President Donald J. Trump, joined by Vice President Mike Pence... | Autor: ERIN SCOTT/DPA/PIXSELL Foto: ERIN SCOTT/DPA/PIXSELL

Tunel se urušio pri eksploziji, a Trump je dao naslutiti da su u operaciji sudjelovali i drugi psi jer je rekao da je Baghdadi "stigao do kraja tunela dok su ga naši psi gonili". 

Pas Conan dio je snaga specijalnih snaga Delta koje su izvele operaciju i njegovo je ime prije bilo tajno, no Trump je na Twitteru objavio ime Conan i snimku psa nakon napada. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!