Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump okrenuo ploču: Nahvalio NATO i rekao da je sad snažniji

None Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ta pohvala označava zaokret u odnosu na višemjesečne oštre napade republikanskog milijardera koji je zahtijevao bolju "raspodjelu tereta" u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu

Donald Trump je ublažio kritiku prema NATO-u koji ovaj tjedan u Washingtonu obilježava 70 godina od svog osnutka a utorak je čak izrazio zadovoljstvo zbog "naglog povećanja" vojnog proračuna zemalja članica.

"Sjajan napredak je ostvaren i NATO je puno snažniji", istaknuo je američki predsjednik pred novinarima u Bijeloj kući. "Nakon mog dolaska na dužnost, naglo raste" izdvajanje za obranu, "ljudi plaćaju i sretan sam" zbog toga, dodao je primajući glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga u Ovalnom uredu.

Ta pohvala označava zaokret u odnosu na višemjesečne oštre napade republikanskog milijardera koji je zahtijevao bolju "raspodjelu tereta" u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu umjesto da, govorio bi, žive na račun golemih američkih vojnih troškova.

UVRIJEDIO GA JE? Trump papirićem pozvao Kima da nuklearno oružje da SAD-u

Napose je isticao da svaka vlada mora najkasnije do 2024. izdvajati za obranu 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sukladno pravilu utvrđenom prije pet godina. Ponajprije je smjerao na Njemačku koja je još daleko od tog cilja jer je do 2024. predvidjela izdvajanje od 1,5 posto.

"Kad sam došao, stvari su loše stajale" jer je američka uplata bila "nesrazmjerna", opetovao je u utorak. No "radili smo zajedno" s Jensom Stoltenbergom "kako bi neki naši saveznici platili pravednu cijenu" i "oni sada nadoknađuju svoje zaostajanje", izrazio je zadovoljstvo.

"Veze s NATO-om su jako dobre", rekao je također, na čemu mu je glavni tajnik zahvalio.

Potonji je istaknuo da su "nakon godina smanjenja proračuna za obranu NATO-ove članice počele više investirati". Na Trumpovo veliko zadovoljstvo, od njegova dolaska u Bijelu kuću početkom 2017. do kraja ove godine dodatna izdvajanja ostalih 28 članica dosegnut će 100 milijarda dolara.

"To svjedoči o snazi ovog saveza", ocijenio je bivši norveški premijer kojemu je mandat ovih dana produljen do 2022. i koji će u srijedu održati govor u američkom Kongresu.

ŽELI ZAUSTAVITI ILEGALNE MIGRACIJE Trump prijeti: Zatvara granicu s Meksikom već idući tjedan?

Donald Trump, koji se u vezi s Rusijom i dalje razilazi sa svojom administracijom, opetovao je da želi "dobre odnose" s Moskvom. "Mislim da se možemo dobro slagati s Rusijom", istaknuo je.

Spor između Turske i SAD-a, koje su obje članice Sjevernoatlantskog saveza, zbog moguće turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 mogao bi se naći na dnevnom redu ministarskog sastanka.

Komentari (11)
  • Ovaj tramp je žešći ljigez

    3. 4. 2019,   07:22
  • logicno...svatko u se i u svoje kljuse...eurospki debelokosci navikli da amerika vuce nato a oni da spavaju...zato amer nije dao da mi nabavimo zrakoplove od izraela...clanica si nato-a izvoli kupovati oruzje od clanica nato-a...i puni proracun nato pakta..nema trgovine ala jakusevac

    3. 4. 2019,   07:59
  • To samo znači da se Ameri opet spremaju negdje uvesti demokraciju a la Sirija ili Libija.

    3. 4. 2019,   07:12