Obavijesti

News

Komentari 11

Trump okrenuo ploču: Nahvalio NATO i rekao da je sad snažniji

Trump okrenuo ploču: Nahvalio NATO i rekao da je sad snažniji
1

Ta pohvala označava zaokret u odnosu na višemjesečne oštre napade republikanskog milijardera koji je zahtijevao bolju "raspodjelu tereta" u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu

VIDEO

Donald Trump je ublažio kritiku prema NATO-u koji ovaj tjedan u Washingtonu obilježava 70 godina od svog osnutka a utorak je čak izrazio zadovoljstvo zbog "naglog povećanja" vojnog proračuna zemalja članica.

"Sjajan napredak je ostvaren i NATO je puno snažniji", istaknuo je američki predsjednik pred novinarima u Bijeloj kući. "Nakon mog dolaska na dužnost, naglo raste" izdvajanje za obranu, "ljudi plaćaju i sretan sam" zbog toga, dodao je primajući glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga u Ovalnom uredu.

Ta pohvala označava zaokret u odnosu na višemjesečne oštre napade republikanskog milijardera koji je zahtijevao bolju "raspodjelu tereta" u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu umjesto da, govorio bi, žive na račun golemih američkih vojnih troškova.

Trump papirićem pozvao Kima da nuklearno oružje da SAD-u
Trump papirićem pozvao Kima da nuklearno oružje da SAD-u

Napose je isticao da svaka vlada mora najkasnije do 2024. izdvajati za obranu 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sukladno pravilu utvrđenom prije pet godina. Ponajprije je smjerao na Njemačku koja je još daleko od tog cilja jer je do 2024. predvidjela izdvajanje od 1,5 posto.

"Kad sam došao, stvari su loše stajale" jer je američka uplata bila "nesrazmjerna", opetovao je u utorak. No "radili smo zajedno" s Jensom Stoltenbergom "kako bi neki naši saveznici platili pravednu cijenu" i "oni sada nadoknađuju svoje zaostajanje", izrazio je zadovoljstvo.

"Veze s NATO-om su jako dobre", rekao je također, na čemu mu je glavni tajnik zahvalio.

Potonji je istaknuo da su "nakon godina smanjenja proračuna za obranu NATO-ove članice počele više investirati". Na Trumpovo veliko zadovoljstvo, od njegova dolaska u Bijelu kuću početkom 2017. do kraja ove godine dodatna izdvajanja ostalih 28 članica dosegnut će 100 milijarda dolara.

"To svjedoči o snazi ovog saveza", ocijenio je bivši norveški premijer kojemu je mandat ovih dana produljen do 2022. i koji će u srijedu održati govor u američkom Kongresu.

Trump prijeti: Zatvara granicu s Meksikom već idući tjedan?

Donald Trump, koji se u vezi s Rusijom i dalje razilazi sa svojom administracijom, opetovao je da želi "dobre odnose" s Moskvom. "Mislim da se možemo dobro slagati s Rusijom", istaknuo je.

Spor između Turske i SAD-a, koje su obje članice Sjevernoatlantskog saveza, zbog moguće turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 mogao bi se naći na dnevnom redu ministarskog sastanka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti