Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump optimist: Još vjeruje da Kim želi nuklearni sporazum

None Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vjerujem da Kim Jong Un zaista shvaća velik ekonomski potencijal Sjeverne Koreje i da neće učiniti ništa što bi ga omelo ili okončalo, napisao je Donald Trump u subotu

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u subotu uvjerenost da sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un želi postići dogovor o svojem nuklearnom programu, unatoč tome što je Sjeverna Koreja ponovno ispalila projektile kratkog dometa, prvi put u više od godinu dana, u trenutku dok su pregovori o denuklearizaciji u slijepoj ulici već tri mjeseca.

"Vjerujem da Kim Jong Un zaista shvaća velik ekonomski potencijal Sjeverne Koreje i da neće učiniti ništa što bi ga omelo ili okončalo", komentirao je Trump na Twitteru.

"On također zna da sam ja uz njega i ne želi prekršiti obećanje koje mi je dao. Bit će dogovora!", dodao je.

Sjeverna Koreja "lansirala je nekoliko projektila kratkog dometa" s poluotoka Hodo, kod priobalnog grada Wonsana, u smjeru sjeveroistoka između 9,06 i 9,27 sati, objavila je u subotu sjevernokorejska vojska.

REUTERS/PXL 'PROJEKTILI UMJESTO HRANE' Sj. Koreja ograničila količinu hrane na 300 grama dnevno

Južna Koreja izrazila je "veliku zabrinutost" zbog toga, ocijenivši da je to protivno vojnom sporazumu koji su dvije Koreje potpisale prošle godine te pozvavši na nastavak dijaloga.

Rakete su letjele 70 do 200 km, objavila je južnokorejska vojska.

To je prvo ispaljivanje rakete nakon studenog 2017. kada je Sjever ispalio interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i objavio da je dovršio ustroj nuklearnih snaga i pružio Jugu i SAD-u ruku pomirenja.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and Russia's President Vladimir Putin talk during the family photo session at the APEC Summit in Danang O VENEZUELI, KOREJI... Putin i Trump razgovarali na telefon više od sat vremena

Njegov vođa Kim Jong-un je obećao da više neće ispitivati atomsko oružje ni ICBM-ove, ali je Sjever nakon toga ipak provodio ispitivanje oružja.

Kim je sudjelovao na dvama summitima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, drugi se održao u veljači u Vijetnamu, ali ni na jednom nije ostvaren pomak u gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa zbog neslaganja u vezi sa zatvaranjem nuklearnih postrojenja i ukidanjem sankcija.

Komentari (9)
  • Znači za medije ne valja kad kažu da žele sporazum, ne valja kad kažu da ne žele. Ako kažu da žele onda lažu, a ako kažu da ne žele onda se diže medijska panika . Zašto vi mediji sve izvrćete ?

    4. 5. 2019,   20:29
  • ako je prošao švicarsko školovanje (a je!) onda je valjda i nekoga vraga naučil. tak da se donald ne mora brinuti shvaća li kim ekonomski potencijal svoje zemlje.

    4. 5. 2019,   21:53
  • Samo se vi druzite, kao Franjo i sloba....

    5. 5. 2019,   03:16