U srpnju Trumpova administracija uvela je nova pravila kojima je zapravo onemogućeno podnošenje zahtjeva za azilom na južnoj američkoj granici jer se od tražitelja azila zahtijeva da to učine negdje drugdje.

Temeljem tih propisa, koji se osporavaju pred američkim sudovima, ali još nema presude, svaki migrant koji je prošao kroz neku drugu zemlju na putu do američke granice i nije u njoj tražio azil gubi pravo da na granici zatraži zaštitu SAD-a.

Iako je najviši sud Gvatemale presudio da predsjednik te srednjoameričke zemlje ne može jednostrano  dogovoriti sa SAD-om da Gvatemala preuzima tražitelje azila, SAD je od kraja studenoga prisilno slao pojedince u Gvatemalu, prema pisanju Los Angeles Timesa. 

SAD je objavio da će prvo vraćati piojedince no od utorka ta se nova pravila primjenjuju i na obitelji s djecom koje nisu državljani Gvatemale, prema informacijama koje je dobio LA Times.

Tročlana obitelj iz Hondurasa u utorak je primila obavijest da će biti deportirana u Gvatemalu i bit će prva na koju se primjenjuje nova politika.

Trumpova administracija postigla je slične dogovore sa Salvadorom i Hondurasom koje su se obvezale da prime ljude koji su preko njihova teritorija prešli na putu do južne granice SAD-a no još nije počela njihova primjena.

Trumpova administracija opisuje te sporazume kao "napor da se podijele stotine tisuća zahtjeva za azilom".

Gvatemala jedva da ima neki sustav za tražitelje azila i stručnjaci, pravnici i dužnosnici UN-a upozoravaju da se ta zemlja ne može nositi s većim dotokom tražitelja azila.