Obavijesti

News

Komentari 8

'Trump podupire LNG na Krku, naši odnosi s vama su izvrsni'

'Trump podupire LNG na Krku, naši odnosi s vama su izvrsni'
1

'Sada smo pravi partneri, naši su odnosi snažni i nastavljamo ih razvijati', dodao je Kohorst i istaknuo da 'prijateljstvo naših dviju zemalja ne smijemo uzimati zdravo za gotovo'

VIDEO

Hrvatska i SAD imaju izvrsne odnose i nastavljaju jačati suradnju na područjima od zajedničkog interesa, od sigurnosti, gospodarstva do regionalne suradnje, izjavio je u četvrtak američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Kohorst, koji je na dužnost veleposlanika u Zagrebu stupio u siječnju ove godine, je na poziv Hrvatskog diplomatskog kluba održao predavanje 'Hrvatska i SAD: Partneri za budućnost'.

- Hrvatska i SAD imaju izvrsne odnose. Hrvatski interesi i naši prioriteti su vrlo tijesno usklađeni i imamo puno toga zajedničkog kada se radi o sigurnosti, gospodarskom rastu i regionalnoj suradnji - rekao je veleposlanik.

Podsjetio je kako je nakon pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji uloga Hrvatske u Europi i svijetu rasla i mijenjala se, a tako su se razvijali i jačali odnosi između Hrvatske i SAD-a.

- Sada smo pravi partneri, naši su odnosi snažni i nastavljamo ih razvijati - dodao je Kohorst i istaknuo da 'prijateljstvo naših dviju zemalja ne smijemo uzimati zdravo za gotovo'.

- Moja je dužnost stoga pokazati poštovanje prema Hrvatskoj kao američkom partneru. Prečesto zaboravljamo tko su nam partneri. Dijelimo zajedničke obveze u NATO-u, obje se zemlju slažu da prijetnja jednoj članici predstavlja prijetnju svima nama i to nisu samo riječi. Hrvatska se nalazi u regiji koja je puno pretrpjela zbog ratova i političkih turbulencija. I stoga Hrvatska shvaća bolje od većine važnost snažnog partnerstva - rekao je veleposlanik u svom govoru.

Osvrnuvši se na važnu ulogu Hrvatske u stabiliziranju regije, podsjetio je da je jugoistočna Europa iskusila dovoljno sukoba.

- Znamo da etničke napetosti i regionalni prijepori mogu izazvati nove sukobe  s velikim posljedicama, i ne samo za Europu. Na Hrvatsku gledamo kao na važnog igrača u rješavanju glavnih sporova u regiji - kazao je Kohorst i u tom kontekstu naglasio važnost razvijanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

Također je kazao da SAD i Hrvatska dijele isti cilj promicanja mira i stabilnost u Bosni i Hercegovini, 'unutar okvira Daytonskog sporazuma'. 

Govoreći o obrambenim pitanjima, kazao je da je Hrvatska predan i aktivan partner na području sigurnosti.

- Već više od 15 godina, američki i hrvatski vojnici raspoređeni su rame uz rame u NATO misijama na Kosovu, Afganistanu i ostalim područjima. Kao članica koalicije protiv Islamske države (IS), Hrvatska igra važnu ulogu u borbi protiv globalnog terorizma - rekao je Kohorst.

Pohvalio je odluku Hrvatske da poveća izdvajanja za obranu, koji bi u konačnici trebao doseći dva posto BDP-a.

- Želimo podupirati naše partnere i ciljeve diljem svijeta, ali naši partneri trebaju više uložiti u obranu i biti financijski odgovorniji. Hrvatska to radi, prepoznala je svoje obveze - rekao je Kohorst.

Kao još jedno važno poglavlje u bilateralnim odnosima je naveo moderniziranje vojne opreme kako bi Hrvatska zamijenila staro sovjetsko naoružanje te se još više približila NATO standardima.

SAD je Hrvatskoj prije dvije godine ustupio helikoptere Kiowa u vrijednosti 160 milijuna dolara, a  prošli mjesec su u  91. zrakoplovnoj bazi Pleso bili predstavljeni helikopteri Black Hawk u vrijednosti 53 milijuna dolara, koji se mogu koristiti ne samo u borbene svrhe već i za akcije potraga i spašavanja.

Govoreći o ekonomskim temama, kazao je da mu je posebno važno pomoći Hrvatskoj da se etablira kao regionalni lider u energetici, poboljša poslovnu klimu i usvoji neophodne gospodarske reforme te naposljetku, te da pomogne u sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. 

- Želim pomoći Hrvatskoj da iskoristi svoj potencijal kako bi postala energetsko čvorište za Europu - to je veliki prioritet za SAD. 

Geografski položaj Hrvatske i njezina povezanost sa susjedima čini Hrvatsku ulaznom točkom za uvoz prirodnog plina - rekao je veleposlanik.

Kazao je da hrvatska vlada napreduje na realizaciji LNG terminala na Krku koji će Hrvatskoj i regiji predstavljati dodatnu opciju za uvoz plina.

- Izgradnja terminala na Krku ima punu potporu predsjednika Donalda Trumpa - rekao je Kohorst.

- Imate središnju lokaciju u Europi i nevjerojatno veliki potencijal. Članstvo u EU daje vam veći pristup europskim tržištima nego prije - dodao je veleposlanik.

Američki veleposlanik, koji dolazi iz vrlo uspješnih poslovnih krugova, upozorio je, međutim, da je 'poslovna klima u Hrvatskoj i dalje teška', stavljajući pravnu nesigurnost u prvi plan.

- Gospodarstvenici ionako imaju dosta rizika, ne treba im još i rizici vezani uz sustav - naglasio je Kohorst.

Jedna od njegovih misija je, poručio je, pomoći Hrvatskoj da postane 'atraktivna lokacija za biznis'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21