Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump predložio susret s Kim Jong-unom, on je zainteresiran

None Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik rekao je na marginama summita G20 u japanskoj Osaki, kako bi se volio sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ovog vikenda u demilitariziranoj zoni između S. i J. Koreje.

Trump bi tijekom današnjeg dana, nakon summita u Osaki, trebao otputovati u Južnu Koreju. 

- Smatramo to vrlo zanimljivim prijedlogom, no nismo primili službeni prijedlog s tim u vezi, rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui u izjavi koju je prenijela sjevernokorejska središnja novinska agencija.

- Moje je stajalište da, održi li se sastanak između DPRK-a i SAD-a na crti razdvajanja, kao što namjerava predsjednik Trump, bit će to još jedna važna prigoda u daljnjem produbljivanju osobnih odnosa između dvojice čelnika i promicanja bilateralnih odnosa, ističe se u izjavi u kojoj se spominje službeni naziv Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ta je izjava objavljena nekoliko sati nakon što je Trump izrazio nadu za susret s Kimom na međukorejskoj granici.

- Dok sam tamo, ako predsjednik Kim ovo vidi, sastao bih se s njim na granici/DMZ samo da se rukujem s njim i pozdravim ga (?)!, napisao je u tvitu Trump komentirajući put u Koreju, upotrijebivši istodobno i upitnik i uskličnik.

Zasad nema nagađanja o tome  hoće li se održati susret Trump - Kim u demilitariziranoj zoni, granici između dviju Koreja, no Trump je opovrgnuo prije odlaska iz Washingtona da se planira sastati s Kimom.

Svoj drugi, i zadnji, summit njih su dvojica imala u veljači u Hanoiju, a susret se završio bez dogovora jer nisu mogli naći zajedničko stajalište u pogledu koraka denuklearizacije Pjongjanga i odgovarajućih mjera Washingtona, kao što je ublažavanje sankcija.

Njihovi su pregovori o denuklearizaciji otad u zastoju. 

(mz)

Komentari (4)
  • Ovaj Trump je jedini Americki predsjednik koji pokusava napraviti mir u svijetu i okrenuti se radu i zivotu. A vecina medija ga stalno raspinje, upravo zato sto su oni sami zagovornici ratova i sveopceg kaosa.

    29. 6. 2019,   08:42
  • Kuruzni traži prijatelja.

    29. 6. 2019,   16:44