Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump prijeti carinom: Kina će otkazati trgovinske pregovore?

None Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto. Kina zbog toga razmatra otkazati trgovinske pregovore

Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore dogovorene za srijedu u Washingtonu, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navečer, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano zaprijetio povećanjem carina na kinesku robu. 

Američki list poziva se na osobu upućenu u kineska stajališta te navodi da su kineski dužnosnici bili iznenađeni Trumpovom objavom putem Twittera te da bi mogli otkazati skorašnji dolazak zamjenika kineskoga premijera Liu Hea u Washington. 

- Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu - rekla je neimenovana osoba za Journal te dodala da odluka o tome hoće li nastaviti s pregovorima još nije donesena. 

Američki dužnosnici prije toga su sugerirali da bi dogovor o dokončanju višemjesečnog trgovinskog rata mogao biti postignut u petak, a ministar financija Steven Mnuchin susrete je nazvao 'posljednjim krugom' pregovora. 

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju 'presporo'. 

Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu, a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta. 

Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili primirje u trgovinskom ratu.
Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju 'mali utjecaj na cijene',  istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarda dolara na mjesec.

Komentari (1)
  • toga je bilo oduvijek, samo prikriveno i podalje od ociju javnosti. no tramp je ucjene, uvjetovanje pod moras, sankcije pa i otvorene prijetnje oruzjem tamo gdje je to opravdavaju vlastiti interesi (citaj nafta i druga prirodna dobra) pretvorio o standardni kodeks politickog ponasanja. ovakvi potezi destabiliziraju svj. finac.-trziste od cega opet profitiraju svj. finaz-lesinari cije sjediste je vecinom u americi.

    6. 5. 2019,   10:42