Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump prijetio talibanima na obljetnici napada na Ameriku

None Foto: Reuters 3

Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, rekao je u srijedu Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. obljetnice napada 11. rujna, da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

- U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti - istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli al Qaedini teroristi.

SJEĆANJE NA ŽRTVE 9/11 Djeca poginulih heroja: I sin Hrvata radio kao vatrogasac...

Nakon napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao "mirovne pregovore" organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju "nemoć".

- Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili - dodao je.

DRAMATIČNA SNIMKA SAD na godišnjicu 9/11 bacio 40 tona bombi na ISIL-ov otok

Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti s teroristima, "smanjiti nasilje" i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

Komentari (19)
  • teško se borit protiv terorista nevidljivi neprijatelji,,,

    11. 9. 2019,   18:06
  • Da milijun. 1000000000000000000000 fotografija. To je ispravan broj.

    11. 9. 2019,   19:53
  • dajte, teoretičari urote, dosadni ste više i Bogu i ljudima. SAD je srušio svoje simbole i pobio 3000 svojih ljudi, da bi mogao napasti jednu rudnim bogatstvima siromašnu, i prilično nevažnu državu??? Kome se oni moraju opravdavati, kao i, npr. Rusija, kome se je morala opravdavati za aneksiju Krima? Bože, teoretičari urote koriste svaku priliku....

    11. 9. 2019,   20:09