Obavijesti

News

Komentari 12

Trump se vratio u Washington, uslijed velike krize u mandatu

Trump se vratio u Washington, uslijed velike krize u mandatu
1

Ali sve je to zasjenjeno odlukom demokrata da otvore istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži prljavštine o Joeu Bidenu

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump vratio se u četvrtak u Washington uslijed najveće krize svojeg predsjedanja, bijesan na neprijatelje i govoreći o uroti koja je pokrenuta protiv njega.

Trump je trodnevnim posjetom New Yorku želio predstaviti svoja postignuća u govoru pred UN-om i tijekom brojnih susreta s drugim svjetskim vođama.

Ali sve je to zasjenjeno odlukom demokrata da otvore istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži prljavštine o Joeu Bidenu, dosta izglednom demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u sljedeće godine.

Bivši nekretninski mogul i reality zvijezda vratio se u Washington kao tek četvrti predsjednik SAD-a protiv kojeg je pokrenuta istraga radi opoziva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trump ne samo da inzistira da nije učinio ništa pogrešno razgovarajući s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim, već niže optužbe o uroti koja se vodi protiv njega.

Pokretanje videa...

01:19

On je ove godine u srpnju telefonski razgovarao sa Zelenskijim i, po prijavi zviždača, tražio od njega da istraži Joea Bidena i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini. Medijski napisi o tome razgovoru naveli su demokrate da u utorak pokrenu formalnu istragu za mogući opoziv Trumpa, optužujući ga da je tražio stranu pomoć da bi oklevetao Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.

U razgovoru s novinarima na povratku u Washington u avionu Air Force One, američki predsjednik nazvao je demokrate "sramotom".

Proces tzv. 'impeachmenta' "ne smije se dopustiti", rekao je. "Mora postojati način da se to zaustavi. Možda pravno, putem sudova".

Ti komentari mogli bi biti novi dokaz njegovim protivnicima da se Trump, kojemu je ukrajinski skandal samo najnoviji u nizu, ponaša kao da je iznad zakona.

The Los Angeles Times objavio je nešto ranije da je Trump rekao američkim diplomatima da se osobe koje su bile izvori zviždaču, koji je prvi upalio alarm oko Trumpovih kontakata s Ukrajinom, trebaju tretirati kao izdajnici.

Zviždač je agent CIA-e? Trump tvrdi: 'Sve je to lov na vještice'
Zviždač je agent CIA-e? Trump tvrdi: 'Sve je to lov na vještice'

"Vi znate šta smo činili u stara vremena kada smo bili pametni? Je li tako? Špijune i izdaje, to smo tretirali malo drugačije nego danas", rekao je, kako navodi Times, koji je dobio snimku tog privatnog događaja.

Pogled s penthousea

Put u New York trebao je biti puno drugačiji. Velika Jabuka Trumpov je grad u koji je stigao poput modernog cara, putujući u golemoj povorci. Odsjeo je u svojem neboderu, Trump Toweru.

Kako je tjedan išao dalje, njegov pogled s penthousea postajao je mračniji.

U utorak je s govornice UN-a poručio da je Amerika dostigla vrhunac vojne i ekonomske moći. Međutim, vrlo je malo diplomatskih postignuća imao za pokazati, ocjenjuje Reuters.

Iran je i dalje neriješeno pitanje gdje je francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušavao olakšati susret između Trumpa i iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

Trgovinski rat s Kinom se nastavlja. Pokušaji da se svrgne predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nisu uspjeli. Sjeverna Koreja ne odustaje od nuklearnog oružja.

'Htjeli su sakriti transkript koji može srušiti Donalda Trumpa'
'Htjeli su sakriti transkript koji može srušiti Donalda Trumpa'

Istog popodneva u utorak, demokratska čelnica Nancy Pelosi najavljuje početak formalne istrage za opoziv.

Malo je Amerikanaca znalo išta o Ukrajini, a kamoli o njezinu predsjedniku koji je, kao i Trump, radio u industriji televizijske zabave.

Odjednom su optužbe o pokušaju Trumpa da izvrši pritisak na Zelenskija postala jedina tema rasprava u Washingtonu.

Kako su razgovori o 'impeachmentu' išli dalje, Trump se složio da se objavi transkript njegovog telefonskog razgovora sa Zelenskijem. Potom je dopustio i objavu pritužbe zviždača koji je prvi upalio alarm.

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz "vrlo hitno" pitanje.

Susret Trump i Zelenskij: 'Bilo je napeto, bizarno i smiješno'
Susret Trump i Zelenskij: 'Bilo je napeto, bizarno i smiješno'

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je "vjerodostojan" i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump, a koji je neko vrijeme odbijao objaviti pritužbu.

Izvješće zviždača na koncu objavljeno u četvrtak ukazuje na to da je predsjednik Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a, prenio je Reuters.

Suprotno tome, Bijela kuća tvrdi da je objavom dokumenata ta priča postala irelevantna.

"On nema ništa za skrivati", rekla je u četvrtak glasnogovornica Stephanie Grisham.

Kolinda se u New Yorku susrela s Donaldom i Melanijom Trump
Kolinda se u New Yorku  susrela s Donaldom i Melanijom Trump

Ali za demokrate, kao i nekolicinu republikanaca, dokumenti su upravo suprotno, krunski dokazi.

Trump je pak na konferenciji za novinare u srijedu, koja se nije kao u mnogim slučajevima ranije pretvorila u njegov šou, rekao kako je sve protiv njega planirano.

"Toliko lidera došlo mi je danas i rekli su, gospodine, ono što vi prolazite nije prolazio nijedan predsjednik dosad", kazao je.

"Sve je to planirano. Sve je to planirano kao i sve drugo", kazao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...