Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump traži novac za zid ili će "zatvoriti granicu s Meksikom"

None Foto: JONATHAN ERNST

Bit ćemo prisiljeni potpuno zatvoriti južnu granicu ako nam demokrati opstrukcionisti ne budu dali novac da se završi zid, poručio je Donald Trump preko Twittera

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u petak da će zatvoriti granicu s Meksikom ako demokrati u Kongresu ne pristanu financirati izgradnju zida na granici, zbog čega je djelomično blokirana savezna vlada.

"Bit ćemo prisiljeni potpuno zatvoriti južnu granicu ako nam demokrati opstrukcionisti ne budu dali novac da se završi zid", poručio je na Twitteru pozivajući ih i da "promijene smiješne zakone o imigraciji".

Dodao je da bi zatvaranje granice smatrao "profitabilnim" jer "SAD gubi toliko novca trgujući s Meksikom u sklopu NAFTA-e, više od 75 milijarda na godinu (ne računajući novac od droge koji bi iznosio više puta toliko").

"Sagradit ćemo zid ili ćemo zatvoriti južnu granicu", zaprijetio je Trump.

Pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti "shutdown" u Sjedinjenim Državama pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do sljedećeg tjedna.

U središtu te šestodnevne blokade je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju.

Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida. Demokrati ga ne žele financirati, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

U.S. President Trump holds up a "Trump 2020" patch as he greets military personnel during an unannounced visit to Al Asad Air Base BRANIO ODLUKU O SIRIJI Trump i Melania nenajavljeno su posjetili vojnike u Iraku

Sve dok se dvije strane ne dogovore, obustavlja se financiranje 25 posto ministarstava i savezne administracije.

No čini se da nitko ne želi popustiti.

Budući da nije postignut dogovor, američki Senat je u četvrtak u gotovo praznoj dvorani jednoglasno odlučio odgoditi sjednicu do ponedjeljka u 10.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) i raspravu o zakonu o proračunu nastaviti tek u srijedu 2. siječnja u 16.00 sati (22.00 sata).

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali u Senatu, gdje imaju 51 mjesto, treba im potpora demokrata kako bi imali 60 glasova potrebnih za donošenje proračuna.

FILE PHOTO:  U.S. President Donald Trump acknowledges supporters at a campaign rally at the Show Me Center in Cape Girardeau Missouri ŽELI IZGRADITI ZID Trump upozorio: Blokada vlade će potrajati, sada pregovaramo

No položaj demokrata svakim danom je jači. Oni već 3. siječnja preuzimaju kontrolu u Zastupničkom domu a republikanci imaju osnaženu većinu u Senatu (53 mjesta).

Izlazak iz krize mogao bi biti u finim jezičnim razlikama i/ili u dogovoru o manjem iznosu.

Vlada će biti paralizirana sve dok "ne dobijemo zid, ogradu, ili kako god to žele nazvati", rekao je Trump 25. prosinca.

Komentari (23)
 • Da mi zatvorimo juzne i istocne granice na god dana kriminal bi pao za 95 posto

  28. 12. 2018,   15:32
 • I mi bi trebali dici ogradu

  28. 12. 2018,   15:32
 • A nije nedavno ponosno pokazivao NAFTA sporazum kaj je potpisao s Trudeaom?

  29. 12. 2018,   07:46