Obavijesti

News

Komentari 11

Trump upozorio: Blokada vlade će potrajati, sada pregovaramo

Trump upozorio: Blokada vlade će potrajati, sada pregovaramo
1

Trump je na Twitteru najavio da će pozvati zakonodavce u Bijelu kuću u subotu kako bi razgovarali o situaciji, naglasivši kako će biti riječ o pitanjima granične sigurnosti. Druge detalje nije iznosio

VIDEO

U subotu, prvi dan blokade američke vlade, predsjednik Donald Trump kazao je da nastavlja pregovarati s demokratima kako bi okončao neprihvaćanje saveznog proračuna, no pozivajući na jačanje granične sigurnosti upozorio je kako bi proces mogao potrajati.

Trump je zahtijevao 5 milijardi dolara kako bi financirao izgradnju zida duž američko-meksičke granice, čemu su se demokrati u Kongresu usprotivili.

"Pregovaramo s demokratima oko očajnički potrebne granične sigurnosti (bande, droge, trgovine ljudima i više), ali to bi moglo potrajati", napisao je Trump na Twitteru u subotu.

Američka vlada djelomično je blokirana zbog spora oko zida
Američka vlada djelomično je blokirana zbog spora oko zida

Američki Senat i Zastupnički dom zasjedat će u subotu, dok kongresni čelnici pokušavaju progurati plan potrošnje kako bi okončali pat poziciju.

Trump je na Twitteru najavio da će pozvati zakonodavce u Bijelu kuću u subotu kako bi razgovarali o situaciji, naglasivši kako će biti riječ o pitanjima granične sigurnosti. Druge detalje nije iznosio.

Mitch McConnell, vođa republikanske većina u Senatu, rekao je kako se neće glasati sve dok ne dođe do dogovora između demokrata i Bijele kuće.

"Pritisnuli smo gumb za stanku dok predsjednik, čiji potpis trebamo, i demokrati iz Senata, od kojih trebamo glasove, ne postignu dogovor", rekao je McConell.

Blokada je započela nakon što je Trump odbio plan financiranja kojeg su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

'Ako demokrati neće glasovati za moj zid, blokirat ću vladu...'
'Ako demokrati neće glasovati za moj zid, blokirat ću vladu...'

Zastupnički dom, u kojem republikanci imaju većinu sve dok demokrati ne preuzmu Kongres 3. siječnja, odobrio je je plan koji je uključivao potrebnih 5 milijardi dolara, no nije ga prihvatio Senat, a blokada je počela u ponoć u petak.

Trump je prije ponoći naglašavao krivnju demokrata.

"Imat ćemo blokadu. Ne možemo ništa poduzeti po tom pitanju jer nam trebaju demokrati i njihovi glasovi", rekao je u videu koji je objavljen na njegovom profilu na Twitteru dva sata uoči krajnjeg roka.

Demokrati su podsjećali Trumpa i glasače kako je on prošlog tjedna kazao da će biti "ponosan" ako će trebati blokirati vladu u cilju odobravanja sredstava za izgradnju zida.

"Predsjednik Trump pokazao je izljev bijesa i sada nas je zaokupio brigom oko "Trumpove blokade" uoči Božića", rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u petak.

Oko tri četvrtine vladinih federalnih programa financirat će se do 30. rujna iduće godine, no financiranje ostalih, uključujući ministarstva domovinske sigurnosti, pravosuđe i poljoprivrede, isteklo je u ponoć.

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme trajanja blokade vlade. Oko 400 tisuća njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 tisuća bit će poslano na privremeni dopust, dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori. 

Policija, granične kontrole, pošta i zrakoplovne službe nastavit će s radom.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke