Obavijesti

News

Komentari 6

Trump uveo nove sankcije: 'Oni su destabilizirajuća sila istoka'

Trump uveo nove sankcije: 'Oni su destabilizirajuća sila istoka'
1

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu...

VIDEO

Sjedinjene Države u ponedjeljak su obnovile i ojačale ekonomske sankcije iranskom naftnom, bankarskom i prometnom sektoru pošto su se ranije ove godine odlukom predsjednika Donalda Trumpa odlučile povući iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest velikih sila.

"Veliki financijski pritisak koji ministarstvo financija provodi nad Iranom treba dati jasno do znanja iranskom režimu da će se suočiti sa znatnom financijskom izolacijom te ekonomskom stagnacijom, sve dok temeljito ne promijene svoje destabilizirajuće ponašanje", rekao je Steven Mnuchin, američki šef financija.

Sankcije obuhvaćaju 50 iranskih banaka i podružnica, više od 200 osoba i plovila u njihovu pomorskom transportu, a zahvaćaju i Iran Air, nacionalnu zrakoplovnu kompaniju te više od 65 njihovih zrakoplova, rekao je u izjavi Mnuchin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da SAD u slučaju osam država poštuje privremeno izuzeće čime im dopušta kupovati iransku naftu, a to su Kina, Indija, Grčka, Italija, Tajvan, Japan, Turska i Južna Koreja, redom zemlje koje su najveći kupci iranske nafte. 

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu.

Državni tajnik Pompeo rekao je da je Iran destabilizirajuća sila na Bliskom istoku, a sankcije bi trebale ubrzati nagli pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana.

Pompeo je istaknuo da se nada kako je novi dogovor s Iranom moguć.

Iran: Prkosit ćemo sankcijama

Islamska Republika obećala je prkosno se suprotstaviti "ekonomskom ratu" i pismom pozvao UN da pozove SAD na odgovornost.  

Ujedinjeni narodi morali bi SAD pozvati na odgovornost zbog uvođenja sankcija iranskom naftnom i financijskom sektoru protivno rezoluciji UN-a , napisao je veleposlanik Islamske Republike u pismu glavnome tajniku Antoniju Guterresu. 

"Neodgovorno ponašanje Sjedinjenih Država zahtijeva kolektivan odgovor međunarodne zajednice kako bi se očuvala vladavina prava, spriječilo omalovažavanje diplomacije i zaštitio multilateralizam", napisao je iranski veleposlanik pri UN-u Gholamali Khoshreoo i ocijenio "Sjedinjene Države za to moraju odgovarati pred UN-om.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je