Obavijesti

News

Komentari 0

Trumpa dočekali prosvjednici dok je obilazio žrtve pucnjave

Trumpa dočekali prosvjednici dok je obilazio žrtve pucnjave

Ispred bolnice okupili su se prosvjednici s balonom u obliku maloga Trumpa, pozivajući ga da učini nešto u vezi tih napada i noseći transparente na kojima je pisalo 'Mržnja ovdje nije dobrodošla'...

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump susreo se u srijedu u Ohiju sa žrtvama jedne od dviju masovnih pucnjava prošli vikend koje su potresle zemlje, dok ga kritičari i prosvjednici optužuju da svojom protuimigrantskom i rasno nabijenom retorikom raspiruje nasilje u zemlji.

Trump je posjetio bolnicu Miami Valles u Daytonu, gdje su zbrinute žrtve pucnjave u kojoj je u nedjelju ubijeno devetero ljudi i napadač.

Ispred bolnice okupili su se prosvjednici s balonom u obliku maloga Trumpa, pozivajući ga da učini nešto u vezi tih napada i noseći transparente na kojima je pisalo "Mržnja ovdje nije dobrodošla", "Zaustavite ovaj teror" i "Vi ste razlog zašto".

Trumpa je sa suprugom Melanijom u lokalnoj zračnoj bazi dočekala gradonačelnica Nan Whaley, koja ga je ranije javno kritizirala, pozivajući ljude da "ustanu" i kazavši da mu planira reći da "nije bio od pomoći" kada je riječ o oružanom nasilju.

"Bog je gledao", rekao je Trump preživjelima napada i njihovim obiteljima. "Želim da znate da smo u potpunosti uz vas", dodao je.

Njegovi kritičari smatraju da republikanski predsjednik zapravo potiče nasilje svojom rasno zapaljivom retorikom.

"On je predsjednik i ima veliku moć, no koristi je da potiče nasilje, a nama treba da potiče mir", rekao je neimenovani prosvjednik za CBS.

"On stvara podjele u zemlji i mi moramo otvoreno progovoriti o tome. Znate, jurišno oružje - ludost je što se s tim oružjem događa, mora ga se ograničiti."

U.S. President Trump arrives at El Paso International Airport for visit in the wake of mass shootings in El Paso, Texas

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham objavila je na Twitteru da je Trump obišao bolničke sobe i susreo se s pacijentima te zahvalio medicinskom osoblju na njihovoj brizi.

Kasnije tijekom dana, Trump će posjetiti El Paso u Teksasu, na granici s Meksikom, gdje je u trgovačkom centru Walmart u subotu ubijeno 22 ljudi. Napadač (21) je na internetu objavio protuimigrantski manifest.

Odlazeći u Ohio, Trump je odbacio mogućnost zakonske zabrane jurišnih puški smatrajući da je to politički neizvedivo. No, rekao da želi postrožiti provjere kupaca oružja i osigurati da ga mentalno bolesni ne mogu nositi.

Pokolji u Daytonu i El Pasu, koji su se dogodili u razmaku od 13 sati, ponovno su raspirili nacionalnu raspravu o sigurnosti posjedovanja oružja i potaknuli pozive da se nešto učiniti po tom pitanju.

Pokolj u El Pasu istražuje se kao zločin iz mržnje, dok je napadač u Daytonu po FBI-ju istraživao nasilne ideologije.

Demokrati optužuju Trumpa da se skriva iza govora o mentalnim bolestima i utjecaja društvenih medija umjesto da potakne donošenje zakona koji su po njihovu mišljenju potrebni kako bi se ograničilo posjedovanje oružja i vrste oružja koje su legalne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...