Obavijesti

News

Komentari 11

Trumpov rat protiv novinara: CNN-u oduzeli akreditaciju

Trumpov rat protiv novinara: CNN-u oduzeli akreditaciju
1

Novinaru Jimu Acosti predsjednik se obraća ružno, riječima "Neodgojeni ste i grozna ste osoba" pošto je ovaj postavio nekoliko pitanja u nizu i nije želio vratiti mikrofon mladoj pripravnici Bijele kuće

VIDEO

Nova epizoda konfliktnog odnosa između američkog predsjednika Donalda Trumpa i medijske kuće CNN 'emitirana' u srijedu iz Bijele kuće rezultirala je privremenim povlačenjem akreditacije novinarskoj zvijezdi i pokazala da obje strane ostaju predane svojoj ulozi. 

Diljem svijeta emitirana je snimka s Trumpove konferencije za medije nakon kongresnih izbora. Novinaru Jimu Acosti predsjednik se obraća ružno, riječima "Neodgojeni ste i grozna ste osoba" pošto je ovaj postavio nekoliko pitanja u nizu i nije želio vratiti mikrofon mladoj pripravnici Bijele kuće.

Nakon toga je Bijela kuća oduzela novinaru akreditaciju što će ostati "na snazi do daljnjeg", no obrazložila je da tom mjerom Acosta nije kažnjen zbog upornih pitanja već zbog neprimjerena ponašanja prema pripravnici zaduženoj za mikrofon. 

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće tvrdi da je novinar "stavio ruke" na mladu ženu pa je, kako bi to dramatizirala, postavila montiranu, ubrzanu snimku na internetu. Međutim, originalne snimke jasno pokazuju da je pripravnica ta koja pokušava istrgnuti mikrofon, a Jim Acosta ne pokušava odmaknuti njezinu ruku i još se pritom ispričava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Analitičari i novinari ocjenjuju da se snimkom manipuliralo jer Bijela kuća želi pokazati da je novinar pripravnicu udario po ruci.

"Mislim da je prekoračena nova granica, jer razlog za suspenziju Acoste je laž", ustvrdio je Dan Kennedy, profesor novinarstva na sveučilištu Northeastern.

Optužbe o "agresiji" koje iznosi Bijela kuća, "uvreda su stvarnim žrtvama napastovanja i agresije", napisala je na mrežnoj stranici CNN-a britanska uvodničarka Jane Merrick.

Novinari akreditirani pri Bijeloj kući osudili su suspenziju akreditacije novinaru Acosti.

Međutim, već na prvoj konferenciji za medije u Trumpovu mandatu 11. siječnja 2017., Acosta je novom predsjedniku postao utjelovljenje omraženog CNN-a.

Taj 47-godišnji novinar nekoliko se puta istaknuo oštrim nastupom prema Trumpu, čime odudara od uglađenijeg stila svojih kolega, ali mnogo češće Acosta je oštre replike razmjenjivao s glasnogovornicom Sarah Sanders. Između ostaloga, optužio ju je da se "ne drži činjenica i ne odbacuje Trumpovu tezu da su novinari "narodni neprijatelji". 

Ona mu vraća istom mjerom i nerijetko poručuje da CNN-ova zvijezda želi pod svaku cijenu na sebe skrenuti pozornost.

Spektakl u Bijeloj kući

Mediji su gotovo jednoglasno osudili povlačenje akreditacije Jimu Acosti, jer riječ je o prvoj takvoj sankciji otkako je 1914. osnovano Udruženje izvjestitelja Bijele kuće.

Ipak, Acostine metode nisu svima po volji, čak ni unutar njegova ceha. 

"Kada se zaposlenik Bijele kuće zaputi prema mikrofonu koji držite u ruci, vratite mu ga i dopustite predsjedniku da ustraje u svom naumu prekidanja novinara u riječi (...) jer to govori samo za sebe", napisao je uvodničar Washington Posta, Erik Wemple.

"Ne mislim da postupak Jima Acoste zaslužuje suspenziju akreditacije, ali teško je simpatizirati nekoga tko odbija vratiti mikrofon", napisala je Sara Gonzalez, novinarka konzervativnog portala The Blaze.

Incident u Bijeloj kući oslikava duboku preobrazbu medijskog svijeta kojim danas dominiraju kanali koji od vijesti rade spektakl, a Donald Trump tu je za sebe našao zlatni rudnik. 

"Acosta jest novinar, ali on je i televizijski 'glumac'", piše Lorrie Goldstein iz Toronto Suna i zaključuje da je to očito upravo ono što CNN želi imati iz Bijele kuće.

U 2014. godini CNN je prosječno pratilo 400.000 gledatelja na dan, a u listopadu 2018. gledanost je narasla na 689.000.

Iako daleko zaostaje za svojim konkurentima kao što su Fox News (1,6 milijuna gledatelja) ili MSNBC (900.000), CNN nedvojbeno profitira na "fenomenu Trumpa".

Općenito, izgred u Bijeloj kući sažima napadčki i otuživački odnos predsjednika Trumpa prema medijima. 

"Svađa Jima Acoste i Trumpa bila je bizarna i mučna", napisala je američka novinarka Lucy Shanker za britanski dnevnik Independent, "ali to i jest posao (novinarstva) kao tijela kontrole" rada vlasti.

"Pustite Jima Acostu da radi svoj posao", napisala je uprava dnevnika The New York Times.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!