Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trumpov strateg dolazi u EU: 'Orban je ikona novog poretka'

None Foto: Reuters/PIXSELL

Svoje bogato znanje stečeno u Americi, Bannon sada želi prenijeti Europljanima zbog čega planira turneju po nekoliko EU zemalja s ciljem da populističke lidere i stranke okupi u jedan savez...

"Darth Vader" stiže u Europu, a što nam donosi? Za neke dobre, a za druge loše stvari, ovisno o političkom uvjerenju. Upravo s likom iz Ratova zvijezda sebe voli usporediti Steve Bannon, čovjek koji je pomogao u uspostavi novoga političkoga poretka u SAD-u, a sad isto želi i kod nas. 

Dok nije pao u nemilost Donalda Trumpa, bio je njegov ključni strateg, a stajao je iza brojnih kontroverznih odluka aktualnog američkog predsjednika poput one o zabrani putovanja iz nekoliko muslimanskih zemalja u SAD. 

Svoje bogato znanje stečeno u Americi, Bannon sada želi prenijeti Europljanima zbog čega planira turneju po nekoliko EU zemalja s ciljem da populističke lidere i stranke okupi u jedan savez. Njegov pohod počinje ovu nedjelju uz pomoć Mischaela Modrikamena, belgijskog političara koji stoji iza organizacije "Pokret". 

FILE PHOTO: U.S. President Trump's former chief strategist Bannon poses in Piazza Navona in Rome | Autor: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Žele blokirati proeuropske stranke

Njihov cilj je naglašavanje nacionalnog suvereniteta, jačih granica, većeg ograničenja migracije i borbe protiv radikalnog islama, a sve kako bi nacionalističke partije ostvarile što bolji rezultat na izborima za Europski parlament idućeg svibnja, piše Bloomberg.

- Neke europske stranke napokon su se probudile. Želim da kandidati koji slično razmišljaju osvoje što više mjesta u EP kako bi blokirao odluke proeuropskih stranaka. Ovo što dolazi su praktički predsjednički izbori za cijeli kontinent, rekao je Bannon.

"Pokretu" su se zasad službeno priključile dvije talijanske stranke - desničarske Liga i Talijanska braća, a interes u Francuskoj pokazala je stranka Nacionalno okupljanje koju vodu Marine Le Pen. Svim strankama koje okupi "Pokret" će besplatno pružati usluge analize podataka, istraživanja javnog mnijenja, slanja poruka biračima, a pomagat će im i u izradi projekata. 

Bannon tvrdi da se grupa neće miješati i izbor kandidata. 

'Orbanu su protivnici samo išli na ruku'

Modrikamen smatra da na ruku populistima ide nedavno glasovanje u EP kojem su proeuropske stranke kaznile politiku mađarskog premijera Viktora Orbana jer nije u skladu s europskim vrijednostima.

- To je samo pomoglo da on postane ikona, smatra Modrikamen.

Hungarian Prime Minister Orban delivers a speech during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg | Autor: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Populističke i nacionalističke partije već su postigle značajne uspjehe u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Francuskoj...Politici koja, ponajprije pod pritiskom migranata i rastom neraspoloženja prema političkom establishmentu, u Europi stječe sve više pristalica, zasad se najoštrije suprotstavlja francuski predsjednik Emmanuel Macron,

On je najavio okupljanje stranaka protiv nacionalista uz poruku:

- Mi želimo ujedinjeniju i suvremeniju Europu. Oni ju žele uništiti.

'Želimo biti glas običnih ljudi'

Modrikamena takva inicijativa nimalo ne brine, odmahuje rukom i poručuje:

- Ma, to je za nas savršeno!

Bannon i Modrikamen planiraju održati osnivačku konvenciju "Pokreta" krajem studenog u Bruxellesu. Plan im je pridobiti saveznike iz svih EU zemalja. 

Realno, sumnjaju da bi nacionalisti mogli osvojiti većinu mjesta u EP, ali nadaju se barem trećini. U uobičajenoj maniti populističkih stranaka, Modrikamen za kraj poručuje:

- Želimo biti glas običnih ljudi koji se osjećaju izdanima od elita. 

Komentari (29)
  • Da je nama jedan Orban ..

    21. 9. 2018,   00:51
  • Zabranu putovanja iz islamskih zemalja je uveo obama, koji je i sam musliman, nitko nu ni a ni b nije rekao. S toga neću ni čitati dalje tekst jer nema smisla. Ne branim trumpa, samo kažem

    20. 9. 2018,   21:40
  • Znači domoljublje je dobilo novo ime . Nacionalizam . Ja sam znači nacionalista jer ne želim primiti nekoga u svoju kuću da živi na mojoj grbači .

    21. 9. 2018,   07:59