Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trumpu dozvolili da potroši čak 2,5 milijarde dolara na svoj zid

None Foto: JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Novac od Pentagona Trump sada može preusmjeriti u gradnju zida na granici s Meksikom. Za projekt težak 6 milijardi dolara dobio je 2,5 milijarde

Američki Vrhovni sud SAD-a u petak je administraciji predsjednika Donalda Trumpa omogućio da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice, iako su kongresnici odbili osigurati financiranje njegove izgradnje.

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, s 5 naprema 4 glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog suca u Kaliforniji, kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida.

U.S. President Trump holds copy of regional asylum plan as he departs for travel to Iowa from the White House in Washington | Autor: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Tom projektu, ukupno vrijednom 6 milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da financira zid iako je u veljači proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporile su upravnu odluku u dvije tužbe.

Sudac Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je u lipnju da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji zida na granici novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit. Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za taj zid.Trumpova administracija žalila se na tu odluku.

Trump, koji je izgradnju zida na granici učinio središnjim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016., tweetom je pozdravio odluku Vrhovnog suda, nazvavši je pobjedom za "sigurnost na granici i vladavinu prava".

Komentari (17)
  • gradnji zida se žestoko protivi meksička vlada lol. imam voćnjak i susjed mi se buni zato jer sam ga ogradio.

    27. 7. 2019,   08:17
  • Bravo Trump.

    27. 7. 2019,   08:47
  • Bune se samo oni koji imaju debele koristi od ILEGALACA, a to je da su jeftina radna snaga.

    27. 7. 2019,   08:36