Obavijesti

News

Cijene nekretnina neće rasti, na tržištu su ostali najbolji

Cijene nekretnina neće rasti,  na tržištu su ostali najbolji
1

Jedan od segmenata kojem se u ovoj, ali i predstojećim godinama predviđa uzlazni trend, tvrde stručnjaci, jest stambeno kreditiranje. Pokazuju to i brojke....

VIDEO

Što se tiče zaduživanja u bankama, građani su već godinama vrlo oprezni. U uvjetima krize, opće nesigurnosti radnih mjesta i visoke nezaposlenosti, klijenti su se, primjećuju zaposleni u bankarskom sektoru, teže odlučivali na veliko i dugoročno financijsko zaduženje kao što je stambeni kredit. 

Ponajviše zbog straha mnogi su posljednjih godina, ukoliko im to nije bio jedini izlaz, odgađali podizanje kredita za rješavanje stambenog pitanja, s obzirom da je riječ o dugogodišnjoj obvezi – u najvećem broju kredita riječ je o zajmovima koji se uzimaju na više od 20 godina.

Ipak, jedan od segmenata kojem se u ovoj, ali i predstojećim godinama predviđa uzlazni trend, tvrde stručnjaci, jest stambeno kreditiranje. Pokazuju to i brojke proizašle iz bankarskih analiza. 

Kupci više cijene kvalitetu stana i lokaciju jer im je ključno odabrati stan za cijeli život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tržište nekretninama se definitivno budi, realno padaju cijene nekretnina, očigledne su i naznake gospodarskog oporavka, interes  za nekretninama u turističkim krajevima i slično – komentiraju nam stručnjaci aktualnu situaciju.

U Zagrebu su primjerice lani pale cijene kuća za šest posto u odnosu na godinu ranije, najviše je u ponudi stanova od 60 metara kvadratnih, a stabilizirano tržište predviđa oko 30 tisuća transkacija stambenih jedinica i u ovoj godini. 
Ta brojka se od početka krize doslovno prepolovila. Za usporedbu tržište je doživjelo pravi boom 2008. godine kada je bilo oko 65.000 transakcija stambenih jedinica.

 - Pad cijena u prošloj godini iznosio je dva do tri posto. Realizirane cijene u prometu nekretnina zabilježile su najveći pad otkad je počela kriza u 2014.-oj godini, kada su pale prosječno devet posto. U ovoj godini neće biti pojačanog rasta cijena nekretnina – predviđa predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Dubravko Ranilović. 

- Najbitnije je da se zaustavio pad na tržištu nekretnina jer se udar krize osjetio upravo prvotno u tom segmentu gospodarstva. Tako bi se i pozitivne promjene trebale isto tako odraziti na tržište nekretnina – objašnjava Ranilović. Ipak, ne očekuje ''eksploziju''  na tom tržištu. Što se tiče kvalitete stanova, Ranilović, kazuje kako ona ne pada i kako su na tržištu ostali najbolji igrači.

- Malo se gradi, ali gradnja je kvalitetna. A upravo na tome inzistiraju i kupci – kazuje. Kriteriji za kupnju, napominje, uvijek su isti – ako je nešto dobro to su spremni i platiti, a druga kategorija po kojoj biraju nekretnine je, naravno, jeftinoća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan
PLAN ŠTEDNJE

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan

Odredite što biste sve u budućnosti željeli (urediti dom, uštedjeti za fakultet, otići na putovanje) i počnite štedjeti. Putem ovakvih planera neprestano možete pratiti koliko ste blizu cilju...

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte
DOBRI SAVJETI

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte

Ukoliko ste jedni od onih građana koji su strahovali zbog nestabilnosti tržišta, a sada ste se ipak ohrabrili zbog pada kamatnih stopa i odlučili na kredit donosimo nekoliko ideja...
Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji
POGODNOSTI

Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji

Banke su proširile svoju ponudu kunskih kredita, kao i plasmana s fiksnim kamatnim stopama. A to bi ubuduće korisnicima kredita moglo smanjiti rizike od povećanja kamatnih stopa...