Obavijesti

News

Komentari 9

Tuga u Metkoviću: Gabrijel bi u srijedu proslavio 10. rođendan

Tuga u Metkoviću: Gabrijel bi u srijedu proslavio 10. rođendan
1

Dječak Gabrijel, koji je preminuo 11. prosinca prošle godine, bi u srijedu navršio 10 godina. On je, nakon što su ga roditelji dva puta vodili na Hitnu i dva puta vraćali natrag, preminuo od posljedica sepse

VIDEO

Gabrijel, devetogodišnji dječak iz Metkovića koji je 11. prosinca prošle godine preminuo od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti čak dva puta bio na Hitnoj, a oni su ga vratili kući, u srijedu bi navršio 10 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:59

Nakon inspekcije u Metkoviću, utvrđeno je da su dječaka pregledali svi liječnici kod kojih je dolazio. Nalaz govori da je njegova teška bolest počela u petak, 7. prosinca, kad je u pratnji majke došao kod svoje pedijatrice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liječnica mu je poslušala pluća, ali nije imao povišenu temperaturu i bio je “dobrog općeg stanja”. Pedijatrica je, kaže se, pregled učinila prema pravilima struke jer mu je pregledala i grlo, opipala trbuh...

HLK želi objaviti nalaz nadzora u slučaju smrti malog Gabrijela
HLK želi objaviti nalaz nadzora u slučaju smrti malog Gabrijela

Utvrdila je da mu je grlo malo crveno i da je izdisaj malo produžen. Kako je dječak ranije imao bronhitis, “za svaki slučaj” liječnica je rekla majci da ga dovedu opet u subotu da ga “posluša” i propisala mu Sumamed ako se povisi temperatura i stanje pogorša. Dječak je dobio Sumamed, a ne penicilin jer je bio alergičan na taj lijek. Nažalost, pokazalo se da je baš Sumamed bio jedan od razloga što je bolest brzo napredovala jer je bio rezistentan na Sumamed.

Najveća drama počinje u noći s nedjelje na ponedjeljak. Otac je ponovno došao s dječakom na Hitnu oko dva ujutro. U smjeni je bila druga liječnica. Otac joj je kazao da je dječaka zaboljelo u desnom prsištu, što ga je probudilo, i zato su došli na pregled. Poslušala mu je pluća, pregledala grlo i zasićenost kisikom. Kako je dječak rekao da ga više ništa ne boli, uputila je oca da ga u ponedjeljak dovede pedijatru na pregled. No, po HLK-u liječnica je učinila “stručni propust jer nije učinila cjeloviti klinički pregled, a to znači da mu nije izmjerila primjerice krvni tlak, puls...”, a drže i da je veću pažnju trebala posvetiti boli u prsima na koju se dijete požalilo.

'I doktorica Kaleb pogriješila je jer mu nije odmah dala kisik...'
'I doktorica Kaleb pogriješila je jer mu nije odmah dala kisik...'

Kulminacija se, pokazuje izvješće, događala u ponedjeljak ujutro, kad je otac s dječakom “šetao” od vrata do vrata. Kako im je rečeno, javili su se u pedijatrijsku ordinaciju, ali bila je gužva i medicinska je sestra rekla ocu da će morati čekati jer je u tom trenutku bilo puno pacijenata. U HLK drže da liječnik koji nije primio dječaka nije dogovoran “jer nije ni znao što se zbiva u čekaonici”, a medicinska sestra očito nije prepoznala težinu situacije. Otac je odlučio otići s djetetom na Hitnu, ali oni ga opet šalju pedijatru!?

Konačno ga prima dr. Ksenija Kaleb koja “savjesno prema pravilima  struke pregledava dječaka i postavlja radnu dijagnozu desnostrane upale pluća, sepse i septičnog šoka”, tj. utvrdila je da je dijete vitalno ugroženo. Više mu nije mogla izmjeriti zasićenost kisikom, tlak... a puls je bio slab.

Okrivit će ju za smrt dječaka? 'Mi ne damo našu dr. Kaleb!'
Okrivit će ju za smrt dječaka? 'Mi ne damo našu dr. Kaleb!'

S ocem vodi dječaka na Hitnu i ostavlja liječnici koja je dežurala. Unatoč očito točno postavljenoj dijagnozi i hitnoj odluci da dijete mora u bolnicu, povjerenstvo drži da je po pravilima struke trebala “neodgodivo početi liječenje vitalno ugroženog djeteta, a to znači da mu je trebala dati kisik, krenuti s liječenjem drugim antibiotikom te otvoriti venski put za infuziju. 

Liječnica je već ranije rekla da nije imala kisik i ampule antibiotika, a da je smatrala da će venski put brže otvoriti liječnica na Hitnoj koja je u istoj zgradi. 

Nakon toga, Gabrijel je, u pratnji oca, prebačen helikopterom u KBC Split. 

'Bio je priključen na sve moguće aparate' 

- Jedno plućno krilo uopće se nije vidjelo, bilo je potpuno zasjenjeno, a drugome je trećina bila pod sjenom. Kad smo ga vidjeli, doživjeli smo šok. Bio je priključen na sve moguće aparate i samo mu je još srce kucalo. Rekli su nam da odemo kući, budući da smo ostavili dvoje male djece koja su nas non-stop nazivala na mobitel i pitala kad ćemo doći. Bolnički liječnik dao nam je svoj broj telefona da se možemo informirati. Ne znam točno koliko smo se puta čuli tijekom noći, samo znam da su Gabrijela u utorak ujutro oko 7.15 sati počeli reanimirati i da su u 8.05 proglasili smrt. Nazvao nas je liječnik i rekao da su dali sve od sebe, ali da su, nažalost, morali proglasiti smrt. Ne dao Bog da se ikome dogodi ovo što se dogodilo nama - ispričao je otac malog Gabrijela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje