Obavijesti

News

Komentari 8

Turci objavili - Uspješna misija u Siriji. Mete su osvojene!

Turci objavili - Uspješna misija u Siriji. Mete su osvojene!
4

Uklonjen betonski zid s granice na sjeveru Sirije. Dok Turska planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak sirijskih izbjeglica, Kurdi upozoravaju na mogući nastanak katastrofe nakon drugog dana napad.

VIDEO

Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji. 

- Naše herojske specijalne jedinice koji sudjeluju u operaciji 'Izvori mira' nastavljaju napredovati istočno od Eufrata - objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane. 

- Zacrtane mete su osvojene - priopćilo je kasnije ministarstvo. 

'Kurdi se mogu predati ili ćemo ih natjerati da nas ne ometaju'
'Kurdi se mogu predati ili ćemo ih natjerati da nas ne ometaju'

CNN Turk je objavio videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze. 

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom "najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja", te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju "katastrofu". 

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže tisuće boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji. 

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica.

Raketni napadi

Turske snage su u četvrtak ujutro granatirale područje oko Ral al Aina, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok. 

Turska vojska je na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila 181 položaj kurdske paravojske, objavilo je ministarstvo obrane. SDF je na Twitteru napisao kako je pogođen jedan od zatvora s borcima Islamske države.

Direktor komunikacija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je u članku objavljenom nekoliko sati prije početka ofenzive napisao kako je Trump pristao preseliti vodstvo međunarodne kampanje protiv Islamske države u Tursku. 

Turska vojska je ušla u Siriju na četiri točke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al Aina, prenose turski mediji. U zračnim napadima poginulo je najmanje pet civila i tri borca SDF-a, dok je ozlijeđeno još nekoliko desetaka civila, tvrdi SDF. 

Sjednica Vijeća sigurnosti

Američki predsjednik Donald Trump prozvao je turski napad "lošom idejom", pa je istaknuo da ga ne podržava. Naglasio je i kako od Turaka očekuje da zaštite civile i vjerske manjine i spriječe humanitarnu krizu. 

Branio je svoju politiku prema Kurdima, kazavši kako im je poslao "ogromne količine" novca i oružja. 

No Trumpa je kritizirao jedan od njegovih najvećih saveznika među republikancima, senator Lindsey Graham, koji je poručio da će izostanak podrške Kurdima biti "najveća greška njegovog predsjedništva". 

O turskom napadu na Siriju raspravlja Vijeće sigurnosti
O turskom napadu na Siriju raspravlja Vijeće sigurnosti

- Kao i u prijašnjim protuterorističkim operacijama, turski odgovor bit će proporcionalan, odmjeren i odgovoran - napisao je turski veleposlanik u UN-u Feridun Sinirlioglu u pismu Vijeću.  

Sjednicu je za subotu zakazala i 22-člana Arapska liga. 

(aš)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca