Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Turska je zbog zbrinjavanja izbjeglica partner Hrvatske...'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izrazio je i nadu da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja 2020. Turska napredovati prema Europskoj uniji, posebno što je jačanje odnosa već dogovoreno na razini predsjednika država

U razgovoru s turskim kolegom Sulejmanom Sojluom hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Ankari istaknuo da je Turska, posebno zbog napora u zbrinjavanju gotovo četiri milijuna izbjeglica, strateški partner Hrvatske, ali i Europske unije.

"Hrvatska cijeni turske napore u rješavanju izbjegličke krize", kazao je Božinović u izjavi nakon sastanka u sjedištu turskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Obojica su istaknula da je riječ o njihovu drugom susretu, nakon UN-ove konferencije u Marakešu gdje su također razgovarali o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama.

"Migracije ostaju vodeći izazov koji zahtijeva sveobuhvatan odgovor, posebno kada je riječ o nezakonitim migracijama i krijumčarskim mrežama koje su u posljednje vrijeme intenzivirale svoje djelovanje na alternativnim rutama", kazao je Božinović.

Turski ministar podsjetio je na povijesne veze Hrvatske i Turske, dodajući da su im odnosi s hrvatskom važni i za budućnost.

"Imamo dosta sličnih razmišljanja. Imali smo priliku razgovarati o odnosima Hrvatske i Turske, razmijenili smo mišljenja o pitanju terorizma, krijumčarenja droge i složili se zajednički boriti protiv toga", kazao je Sojlu.

Izrazio je i nadu da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja 2020. Turska napredovati prema Europskoj uniji, posebno što je jačanje odnosa već dogovoreno na razini predsjednika država.

Božinović je kazao da će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU biti sigurnost, uključujući migracije, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, organiziranog i kibernetičkog kriminala.

Hrvatsko izaslanstvo u srijedu će posjetiti izbjegličke kampove na sirijskoj granici.

Turska prema podacima UNHCR-a ima 3,6 milijuna registriranih sirijskih izbjeglica. Prema sporazumu EU i Turske Europa im daje šest milijardi eura, od čega je Hrvatska do sada uplatila 5,7 milijuna eura. U četvrtom kvartalu ove godine uplatit će još 250.000 eura, te još tri milijuna eura kroz ukupno 10 rada od 2019. do 2023.

Prema podacima MUP-a u Hrvatskoj je do sada integrirano 152 osobe iz Sirije i to po odluci iz 2015. koju je provela sadašnja Vlada. U listopadu 2017. Vlada je odlučila prihvatiti i 100 novih izbjeglica.

Komentari (7)
  • Primate "izbjeglice" dok ljude koji su se borili u ratu deložirate iz kuća i stanova

    30. 1. 2019,   10:26
  • Neće drugo proći i naša državica će biti hot spot pa vi pjevajte.

    30. 1. 2019,   08:51
  • božinoviću, ako gledamo malo bolje, onda vidimo da je turska po pitanju naseljavanja europe, pa time i hrvatske, strateški partner -- amerima! samo njima može biti interesantno i na korist da se europa napuni kolonama polupismenih emigranata koji dolaze iz različitih kulturnih sredina.

    29. 1. 2019,   21:34