Obavijesti

News

Komentari 27

Turska modernizira: Svakom učeniku tablet i pametna ploča

Turska modernizira: Svakom učeniku tablet i pametna ploča
6

Projekt Fatih, koji je u pilot fazi, trebao bi svakom učeniku omogućiti učenje na tabletu. Projekt je potaknuo premijer Erdogan, a trebao biti zaživjeti do 2015.

VIDEO

Svakog dana od 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Turska vlada od 22. studenog 2010. godine radi na projektu Faith , odnosno 'Pokretu za povećanje mogućnosti i tehnologije u obrazovanju' .

Naziv 'Fatih' nastao je kao akronim turskog naziva 'Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' i igrom riječi imena sultana Fatiha Mehmeta što znači 'otvaranje nove ere'. Ovaj projekt modernizacije obrazovanja u Turskoj osobno je inicirao premijer Tayyip Erdogan.

Pametna ploča u svakom razredu, tablet kod svakog učenika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razredi bi trebali biti opremljeni tabletima na kojima bi svaki učenik trebao pratiti nastavu na svojem računalu turske proizvodnje i dizajna. Tehnologija u obliku 'pametnih školskih ploča' uvela bi se u ukupno 620.000 učionica svake državne škole u zemlji, a tableti bi trebali funkcionirati u rukama svakog od 17 milijuna učenika te milijun učitelja i drugog školskog osoblja.

VIDEO

Očekuje se da bi čitav projekt trebao biti završen 2015. godine, a na njegovoj realizaciji rade tursko ministarstvo nacionalnog obrazovanja te ministarstvo transporta.

VIDEO

Projekt je još u pilot fazi

Plan je da učenici sve materijale za učenje dobiju u obliku elektroničkih knjiga u tabletima. Uređaji bi mogli biti spojeni na internet, ali ni učenici ni učitelji ne bi mogli posjećivati sve internetske stranice. Pristup bi se omogućio samo onim stranicama koje odaberu edukatori i stručnjaci te ih odobri ministarstvo obrazovanja. Učitelji u bilo kojem trenutku mogu vidjeti što neki od učenika radi na svojem tabletu, a ako ne prati nastavu učitelj mu ga može zaključati.

Pilot projekt odrađuje se na tabletima koje je turska vlada kupila od kompanije Samsung i General Mobile. U projekt su uključene 52 škole u 17 provincija , dok u proširenom pilot projektu sudjeluju škole u 81 provinciji. Službena stranica projekta Fatih

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje