Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Turska ne smije napasti Kurde kada se SAD povuče iz Sirije'

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton u nedjelju je dodao novi uvjet za američko povlačenje iz Sirije, objavivši kako Turska mora pristati štititi američke saveznike Kurde

Nagla odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojsku iz Sirije ostavila je mnoga pitanja otvorena, posebice oko kurdskih boraca koji djeluju na sjeveru države i koji bi sad mogli postati meta svojih dugogodišnjih neprijatelja Turaka. 

Bolton, u četverodnevnom posjetu Izraelu i Turskoj, naglasio je da će u razgovoru s turskim dužnosnicima, među njima i predsjednikom Tayyipom Erdoganom, poručiti kako se Kurde mora štititi. 

U.S. President Trump holds up a "Trump 2020" patch as he greets military personnel during an unannounced visit to Al Asad Air Base BRANIO ODLUKU O SIRIJI Trump i Melania nenajavljeno su posjetili vojnike u Iraku

- Smatramo da Turska ne smije pokretati vojne akcije koje nisu u potpunosti dogovorene i prihvaćene od SAD-a, kako ne bi ugrozile naše snage, no i kako bi se zadovoljili zahtjevi predsjednika da se ne ugroze snage sirijske oporbe koje su se borile uz nas - rekao je Bolton uoči sastanka s izraelskim dužnosnicima. 

On u ponedjeljak putuje u Tursku te je kazao kako će Washington razgovarati s Ankarom oko njezinih ciljeva i sposobnosti.

Istaknuo je kako je Trumpov stav da Turska ne može ubijati Kurde i da se američko povlačenje neće dogoditi bez dogovora o tom pitanju. 

Komentari (7)
  • A bas nam se islo iz Sirije. Ameri bi da se ..bu ali da im ne udje.

    6. 1. 2019,   15:40
  • Kada ti amerikanac u goste dodje taj se vise svojoj kuci ne vraca.

    6. 1. 2019,   15:45
  • Briga turčina za vas.

    6. 1. 2019,   18:35