Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Turska zaprijetila EU: Raskinut ćemo ugovor o migrantima

None Foto: Faisal Mahmood/Reuters/Pixsell

Predbacio je Europskoj uniji da nije odobrio liberalizaciju viza za kratke boravke turskih državljana u EU-u, premda se to predviđalo ugovorom

Turska je preko svog ministra vanjskih poslova u srijedu zaprijetila da će jednostrano raskinuti ugovor o migrantima koji je u ožujku 2016. potpisala s Europskom unijom i koji je omogućio znatno smanjenje priljeva migranata i izbjeglica u Europu.

"Možemo jednostrano raskinuti taj ugovor. Još nismo obavijestili naše (europske) sugovornike, sve je u našim rukama", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u razgovoru za mrežu 24 TV, dok vlada napetost s nekolikim zemljama EU-a.

"Odsad možemo reći 'više ga nećemo primjenjivati i bit će gotovo'", dodao je. "Ne treba nam ničije dopuštenje".

Predbacio je Europskoj uniji da nije odobrio liberalizaciju viza za kratke boravke turskih državljana u EU-u, premda se to predviđalo ugovorom.

"Liberalizacija viza je uvjet bez kojeg se ne može", ocijenio je ministar. Bruxelles drži da turski zakoni za suzbijanje terorizma krše slobode i da zato nisu prihvatljivi.

Ugovor o migrantima su EU i Turska potpisali u Bruxellesu prije godinu dana kako bi zaustavili svakodnevni dolazak tisuća migranata brodovima na grčke otoke u Egejskome moru.

Ugovorom su uz liberalizaciju viza bili predviđeni još neki ustupci, među kojima je financijska pomoć Ankari od 3 milijarde eura uz mogućnost njezina nastavka kada se sredstva potroše.

Veze Turske i EU-a pogoršale su se pošto Njemačka i Nizozemska prošlog tjedna nisu dopustile turskim ministrima da na njihovu teritoriju sudjeluju na skupovima potpore referendumu o proširenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Komentari (31)
  • Znam da ćeš poslati milijune prema Europi....šiša mi se za smrdljive švabe, francuze, i ostale zapadne smećare ,ali bome najebasmo mi mali na tom okupatorsko terorističkom putu... E zašto Orban nije moj predsjednik a ne ne ova partijsko briselska kamarila hdzmostsdp

    15. 3. 2017,   23:45
  • Mislim da je bilo dosta. Europa mora pokazati zube i lijepo tamo staviti svoju vojsku. Kad migranti dodju, samo nek se okrenu nazad i to je to. Sta je previse, previse je.

    16. 3. 2017,   00:24
  • Turci nikako da shvate da i EU nikada neće primiti u članstvo.

    16. 3. 2017,   07:01