Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Turska: Trumpove carine će ugroziti odnose naših zemalja

None Foto: HANDOUT

Najave Donalda Trumpa u petak o velikom povećanju carina na uvoz čelika i alumnija su izazvale pad  turske lire, koja je tijekom dana izgubila blizu četvrtine svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turska je ocijenila u petak da će povećanje carina na čelik i aluminij koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, ugroziti odnose između dviju zemalja i obećala je odgovor na tu mjeru koju smatra u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Sjedinjene Države bi trebale znati da je jedini rezultat tih sankcija ugrožavanje naših savezničkih odnosa", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Kao i sve mjere poduzete protiv Turske, i ova će dobiti odgovor, dodalo je ministarstvo i preciziralo da ta odluka ne poštuje pravila WTO-a.

Ministarstvo je ocijenilo da su komentari Donalda Trumpa na Twitteru nespojivi s jednim ozbiljnim državnikom.

Najave Donalda Trumpa u petak o velikom povećanju carina na uvoz čelika i alumnija su izazvale pad turske lire, koja je tijekom dana izgubila blizu četvrtine svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na gospodarski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

Komentari (14)
  • Erdogane, dok si se bogatio na ISIL- ovoj nafti tebi dobro bijaše. Zatvore si napunio, zakone si promijenio da budeš - sultan. I postao si, a već ti kreće nizbrdo. Tursku ne vodi Tramp po kojem sada pljuješ, nego ti Erdogane.. Dolazi vrag po svoje, počinješ padati sultane Erdogane, bit ćeš i ti član pretrpanih zatvora.

    12. 8. 2018,   13:20
  • He he he, PANIKA na tržištu. Erdogan pred bankrotom, Kinezi ne rastu više kao prije, Iran je pred kolapsom, Rusi u teškoćama, Nijemci skoro pa u panici, o Francuzima da ne govorim. Ipak taj "smiješni lik" trese te moćnike, čak UNO i NATO moraju voditi računa da ne izgube glavnog sponzora, a opasnost je tu. Činjenica je da svijet, kako je danas ustrojen.... NE FUNKCIONIRA.

    11. 8. 2018,   12:32
  • Tolika prokletinja za vlašću, organizovanje predizbornih mitinga po drugim državama, izmišljen državni udar da se skloni elita i konkurencija (pohapsio "pola države" u 24 sata, imao spremljene spiskove nepodobnih), promjena zakona da što duže vlada, prijetnje o 100 mil. Turaka, onda rušenje aviona, kao neka invazija na Kurde u Siriji, "u Srbiji se osjećam kao kod kuće", "Alija mi ostavio Bosnu", napad njegovog obezbjeđenja u SAD na građane SAD, itd. Onda dođe Donald J. Trump i jednim "tweet - om", ti završi karijeru, pošalje te na smeće istorije. Kakva Turska sila. Amerikanci "te ugasili", moj sultane, zbog jednog sveštenika, nisu to Rusi, da im srušiš borbeni avion, a oni da ti se izvinjavaju, nema tamo Dačića da ti pjeva "na uvce" i da ti se klanja i ponižava i sebe i državu koju predstavlja (domaćina). Upropastio Tursku za par godina. Nisi ti Erdogane, ni za predsjednika MZ Donje Brabonjište. Laku noć, sultane.

    12. 8. 2018,   23:36