Obavijesti

News

Komentari 1

Tusk tražio od EU parlamenta da podupre Von der Leyen

Tusk tražio od EU parlamenta da podupre Von der Leyen
1

Tusk kaže da je konačna odluka šefova država i vlada EU-a donesena konsenzusom i da je za nju trebalo manje vremena nego za izbor kandidata prije pet godina

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je zatražio od Europskog parlamenta da podupre njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije.

"Prvi puta, postigli samo savršenu ravnotežnu spolova na ključnim pozicijama. Nije da Europa samo razgovara o ženama, ona ih i bira", rekao je Tusk parlamentu koji će glasati o von der Leyen sredinom srpnja.

Ursula von der Leyen traži potporu Europskog parlamenta
Ursula von der Leyen traži potporu Europskog parlamenta

Izrazio je nadu da će odluka o dvjema ženama na čelnim pozicijama Unije - druga je Christine Lagarde predložena za novu čelnicu Europske središnje banke - "inspirirati mnoge djevojke i žene da se bore za svoja vjerovanja i strasti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nadam se da će to inspirirati i Europski parlament u njegovim odlukama", rekao je Tusk.

Ursula Von der Leyen, izbor europskih čelnika za mjesto predsjednice Europske komisije, u srijedu je za svoje imenovanje došla u Strasbourg osigurati potporu europarlamentaraca među kojima je mnogo nezadovoljnih ishodom ovotjednog izbornog summita čelnika Europske unije u Bruxellesu.

Mnogi europarlamentarci ne kriju razočaranje konačnim ishodom summita Europskog vijeća koji je njemačku ministricu iznjedrio kao kandidata za čelno mjesto Komisije urušivši, kako ocjenjuju, koncept spitzenkandidata koji je trebao demokratizirati izborne procese u Europskoj uniji.

Tko je Ursula von der Leyen - Prva žena na čelu EU komisije
Tko je Ursula von der Leyen - Prva žena na čelu EU komisije

Tusk kaže da je konačna odluka šefova država i vlada EU-a donesena konsenzusom i da je za nju trebalo manje vremena nego za izbor kandidata prije pet godina.

"Jasno je da samo kada smo ujedinjeni možemo biti protuteža najmoćnijim globalnim igračima", kazao je.

Von der Leyen (60) članica je njemačkog CDU-a/EPP i ministrica obrane Njemačke od 2013., a uz njemački tečno govori engleski i francuski.

Njezin je ministarski mandat obilježen skandalima oko javne nabave u ministarstvu obrane, desnog ekstremizma u njemačkoj vojsci (Bundeswehr), kritike velikih razlika u vojnoj spremnosti i pada dvaju njemačkih mlažnjaka Eurofighter prošloga tjedna, pri čemu je jedan pilot poginuo.

Juncker nazvao von der Leyen "pravom Europljankom"

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker podržao je svoju nominiranu nasljednicu, njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen, nazvavši ju "pravom Europljankom".

"Drago mi je što mogu izraziti dobrodošlicu von der Leyen danas u Europskoj komisiji. Ona je prava Europljanka te smo na istoj strani kada su u pitanju europski interesi", napisao je na Twitteru. 

Također joj je poželio "sve najbolje" u Europskom parlamentu koji je podijeljen po pitanju podrške njezinoj nominaciji.

Juncker je pozdravio von der Leyen toplim zagrljajem prije nego što su upalile kamere no oboje su odbili odgovarati na pitanja. Kasnije u četvrtak, njemačka ministrica bi se trebala sastati s predsjednikom Europskog vijeća, Donaldom Tuskom. 

On je također u četvrtak pozvao Europski parlament da podupre von der Leyen za novu čelniku EK.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a