Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tusk zadovoljan: Nitko nije bio protiv izbora za ključna mjesta

Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv...

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

"Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv", rekao je Tusk na konfernciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.

Sve zemlje članice glasovali su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD. Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket".
Nakon mukotrpnih pregovora čelnici zemalja članica dogovorili su paket novih čelnika - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Europskom parlamentu je sugeririrano da u prve dvije i pol godine za svoga predsjednika izabere bugarskog socijaldemokrata Sergeja Staniševa, a u drugom dijelu mandata Nijemca Manfreda Webera.

Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije, rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod", rekao je Tusk.

Konzervativni saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, Manfred Weber u utorak je službeno odustao od kandidature za čelno mjesto Komisije, s druge strane socijalisti su "duboko razočarani" odabirom za ključna mjesta u Europskoj uniji.

- Moje spitzenkandidatsko putovanje započelo je ovdje i ovdje završava - rekao je Manfred Weber, spitzenkandidat najjače europske grupacije Europske pučke stranke i član bavarskog CSU-a, sestrinske stranke CDU-a njemačke kancelarske, tijekom nastupnog govora na prvoj plenarnoj sjednici novoga saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"Prijedlog je duboko razočaravajući za nas. Naša grupa je ostala čvrsto u obrani europske demokracije i koncepta spitzenkandidata te ne želimo da on umre", rekla je predsjednica kluba zastupnika Socijalista i demokrata u Europskog parlamentu Iratxe Garcia.

"Neprihvatljivo je da populističke vlade predstavljene u Europskom vijeću odbace najboljeg kandidata samo zato što je stao za vladavinu zakona i za naše europske vrijednosti koje dijelimo", rekla je, govoreći o Poljskoj, Mađarskoj i Italiji.

U ponedjeljak su došli blizu dogovoru o postavljanju nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa za predsjednika Komisije koji su uništili istočne zemlje.

Predloženu predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament, koji će o tome glasovati na idućoj plenarnoj sjednici od 15. do 18. srpnja. Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Europskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket. (vkm)

Komentari (7)
  • Bilderberg - Građani EU 1:0

    2. 7. 2019,   21:11
  • Bilderbergova igračica na čelu EU,nisam ni sumnjao! Bilderberg grupi pripada Kolinda kao i Hanžeković,njen intimus frend bivši,to je onih 1% koji drmaju svijetom ILUMINATSKI sluge,oni koji se godišnje tajno sastaju i dogovaraju ratove i ekonomsko porobljavanje! Kolinda preuzima uskoro HDZ,dolazi na porez na nekretnine i daljnja rasprodaja države,šume,vode,otoci,tada je KRAJ!

    2. 7. 2019,   21:57
  • zakaj nema nigde slike kak su se Britanci okrenuli leđima kad je svirana Evropska himna... tvorevina se raspada , a mi srljamo da uvedemo Ojro.... pa da nas ogule dokraja..... ko guske u maglu... rekao je Patriota

    2. 7. 2019,   22:30