Obavijesti

News

Komentari 45

Tužan kraj: Najstariji hrvatski jedrenjak potonuo kod Trogira

Tužan kraj: Najstariji hrvatski jedrenjak potonuo kod Trogira
1

Splitski poduzetnik Slobodan Matenda je prije dvadeset godina 'spasio' 45 metara dugu Adriu iz propalog Dalmacijaturista, obnovio je, a 2014. godine brod je kupio pomorac iz Privlake kraj Zadra...

VIDEO

Najveći i najstariji hrvatski drveni jedrenjak s tri jarbola, 45-metara duga Adria, potonula je uz rivu trogirskog brodogradilišta u utorak ujutro nešto prije deset sati!

Ponos creskih kalafata gdje je prije 65 godina porinut prošao je teška vremena, a hoće li ga iz najnovije "gabule" netko spasiti, ostaje vidjeti. Brod je od 2016. godine napušten od vlasnika te je od tada bio na vezu u Brodotrogiru, gdje su ga radnici škvera održavali na površini.

- Drvene je građe, jako star i u lošem stanju. Ima prodore kroz oplatu koja je drvena, a iako ima automatsku pumpu s plovkom, električnu pumpu koja izbacuje vodu, jutros je došlo do većeg prodora mora. Tolika količina se nije mogla "ispumpati" u kratkom vremenu te je brod u roku dvadeset minuta potonuo - doznajemo iz trogirskog škvera.

Voditeljica Ureda za odnose s javnošću Brodotrogira Ivana Mitar potvrdila nam je kako je odmah postavljena zaštitna brana kako bi se spriječilo i najmanje zagađenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U brodu nema ni nafte ni drugih potencijalnih zagađivača. Ronioci će pregledati stanje broda i prema njihovom nalazu poduzet će se potrebne akcije u suradnji sa stečajnim upraviteljem.

Adria je inače 2015. godine bila na remontu u Brodotrogiru te je nakon četiri mjeseca vlasnik drveni jedrenjak odveo prema Zadru gdje je proveo jednu sezonu. S devet metara širine, oplatom od pola metra i 17 turističkih kabina, Adria je jedan od najpoznatijih hrvatskih drvenih jedrenjaka na cijelom Mediteranu.

Prije dvadeset godina je iz propalog Dalmacijaturista "spasio" splitski poduzetnik Slobodan Matenda, obnovio je, a 2014. godine brod je kupio hrvatski pomorac. Remont je obavljen, luka upisa Split je zamijenjena sa Zadrom, no Adria je brodila tek jednu sezonu.

U međuvremenu je i vlasnik upao u probleme sa zakonom: lako što je prije pola godine imao oko 800 tisuća kuna duga prema državi (što je objavljeno na stranicama Porezne uprave), nego je bio i jedan od uhićenih u Uskokovoj akciji Nikita.

Tada je uhićeno 11 ljudi zbog krijumčarenja 806 kilograma marihuane iz Albanije u Hrvatsku ribarskom brodicom. Većina je priznala krivnju i nagodila se s tužiteljstvom, dok je upravo vlasnik jedrilice od početka tvrdio kako je nevin te protiv njega još uvijek traje sudski postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.