Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tužba oko Ljubljanske: Sada Slovenija traži 429 mil. eura

None Foto: Halo Pix/Pixsell

Ovo je drugi put da Slovenija na istom sudu tuži Hrvatsku po istom predmetu - prvi put, 2007., tužitelj je bila Ljubljanska banka. Prvi put se sud proglasio nenadležnim za spor, što Hrvatska i dalje tvrdi

Pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu će se naći slovenska tužba protiv Hrvatske kojom Ljubljana od Zagreba potražuje čak 429 milijuna eura, što je slovenska strana izračunala da joj pripada zbog zajmova i jamstava koje je Ljubljanska banka (LB) davala hrvatskim poduzećima nakon 1980., piše Večernji list.

Ovo je drugi put da Slovenija na istom sudu tuži Hrvatsku po istom predmetu – različito je samo što je prvi put, 2007., tužitelj bila Ljubljanska banka. Prvi put se sud proglasio nenadležnim za spor, što Hrvatska i dalje tvrdi. Tako će danas nakon saslušanja sud prvo odlučivati hoće li se baviti tom temom, iako je postojala opcija da istodobno raspravlja i o nadležnosti i meritumu stvari, navodi dnevnik.

Ističu i da je iznimno rijetko da jedna država tuži drugu na tom sudu – ovo je tek 20. slučaj u njegovoj povijesti.

Prema slovenskoj tužbi, između 1991. i 1996. Ljubljanska je banka pokrenula sudske postupke protiv hrvatskih poduzeća tražeći naplatu dugova iz doba bivše države. U tužbi je pobrojeno 48 takvih slučajeva – neki još traju, u nekima je presuđeno protiv Ljubljanske banke, a u nekima u njezinu korist. Najveća potraživanja LB je imala od Ine, a tu su i IPK Osijek, Chromos te PBZ.

Slovenska vlada u tužbi tvrdi da Hrvatska krši pravo na pošteno suđenje te da je LB žrtva svojevoljnih interpretacija zakona te da joj se krši pravo na pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, a apostrofiraju i nerazumnu duljinu suđenja. Također, tvrde da se hrvatske izvršne vlasti upleću u sudske postupke.

Hrvatska strana, koju na sudu zastupa Štefica Stražnik, govori da Hrvatska nije donosila propise koji bi onemogućavali sudske procese te da su neki dugovi i naplaćeni – neke hrvatske tvrtke nastavile su plaćati, neke su pak ovršene. Za Hrvatsku je to prvenstveno odnos banke i poduzeća, bankarske politike te uvjeta pod kojima je banka plasirala zajmove. No ono što zapravo predstoji pravi su razgovori o potraživanju od Slovenije novca od prenesene štednje, piše Večernji list.

Dnevnik podsjeća da je hrvatskim štedišama koji su se odlučili za isplatu odmah, a nisu tužili Ljubljansku banku novac isplatila Hrvatska te je isplate preuzela u javni dug, a potom ovlastila Zagrebačku banku i PBZ da u svoje ime, ali na račun Hrvatske, u sudskim postupcima traže taj novac od Nove i Stare LB. Prema podacima Hrvatske narodne banke, prenesena devizna štednja građana iznosi oko 545 milijuna tadašnjih DEM.

Tema: Hrvatska

Komentari (5)
  • Kaj janezi nisu sudjelovali u podjeli nakon raspada juge. s obzirom koliko su brojni i kolko su proizvodili, dobili su ljepu svoticu zlata . kaj sad ser......,,,,,uuuuuuuu? btw ljubljanska banka je bila jugoslavenska kao i sve ostale banke i tvornice.

    12. 6. 2019,   09:59
  • Da je Ljubljanska banka ostala u Hrvatskoj kad je počeo Domovinski rat, do sada bi zaradili milijarede eura. Umjesto toga utekli su iz Hrvatske a novce građana koji su uložili u banku nisu htjeli ljudima isplaćivati. Napravili su i nešto neviđeno u bankarskom svijetu. Osnovali su Novu Ljubljansku banku na koju su prenijeli sve ušteđevine ljudi. A sve dugove ostavili su na staroj Ljubljanskoj banci. Iako strara Ljubljanska banka nije prije toga bankrotirala. To je kao da se ja zovem Ivan Ivić. Pa nakupim dugove prema svakome. Pa odem na matični ured i promijenim ime u Ante Ivić. Pa proglasim da je za sve dužan Ivan Ivić sa kojim ja Ante Ivić nemam nikakve veze.

    12. 6. 2019,   09:28
  • Slovenci, može samo pod uvjetom da i vi nama i mi vama platimo sve dugove kako građana, tako i poduzeća.

    12. 6. 2019,   09:21