Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tužbe za regres: Vladin nerad platit ćemo još 500 mil. kuna?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio

Porezni obveznici će skupo platiti nehaj i zaboravnost ove Vlade koja se raspala prije nego je obavila bilo kakav značajniji posao. U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio.

Sada će dobiti masovne tužbe, a državnom proračunu prijeti gubitak od 225 do 500 milijuna kuna.

Školski sindikat Preporod počeo je skupljati punomoći učitelja za tužbu zbog neisplate regresa za ovu godinu. Vilim Ribić iz Matice sindikata koji okuplja sindikate znanstvenih djelatnika nam je također povrdio da kreću u sudsku bitku.

Ukupno pravo na regres ima oko 180.000 zaposlenih u javnoj službi - zdravstvu, školama, fakultetima, znanstvenim ustanovama....

Po 1250 kuna im je trebalo biti isplaćeno do kraja lipnja ove godine, a kako to nije učinjeno, kreću tužbe. Ukupno je samo osnovni iznos za javne službenike oko 225 milijuna kuna. Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, kaže da očekuje da će kasnije tužbe dići i državni službenici. Po Stipićevoj procjeni, zajedno s regresom za državne i javne službenike i sudskim troškovima, država će plaiti oko pola milijarde kuna.

Šest mjeseci upozoravaomo Vladu što će se dogoditi, ali bez rezultata. Nisu niti pokušali pregovarati. Sada idemo u tužbe koje će nažalost zbog neodgovornih političara opet platiti porezni obveznici. S troškovima suda, iznos koji će država na kraju platiti će biti i dvostruko veći od samog regresa i mogao bi doseći 500 milijuna kuna– kaže čelnik Preporoda Željko Stipić.

Prošla Vlada je neisplatu regresa i božićnice javnim službama u 2014. i 2015. godini rješavala posebnim zakonom o uskrati isplate svake godine. Lanjski zakon je istekao. U prvih šest mjeseci ove godine je trebalo ili donijeti novi zakon ili ispregovarati odgodu. Međutim, pregovori sa sindikatima koje je vodio Božo Petrov su završili fijaskom. Održano je tek par neuspjelih sastanaka, a tema regresa nije nit otvorena. Petrov nam se nije javio za komentar kada smo mu poslali poruku radi koje teme ga zovemo.

Vilim Ribić iz Matice sindikata uz potvrdu tužbi svojih članova kaže da je vrh vlade bio neodgovoran i sada će dobiti tužbe.

- Svi su sve znali, ali su se vodili devizom: kako ćemo, lako ćemo – kaže Ribić.  

Komentari (157)
  • ajmo hrvati, 90tih kada je apsolutno sve pokradeno od strane HDZ-a nije bilo dosta, 2000tih sanader prodao inu i opljackao drzavu nije bilo dosta, 2016 karamarko uzeo milione nije bilo dosta.. ocemo opet glasati za HDZ jer smo hrvati? dali smo stvarno toliki maloumni retardi? i nemojte mi komentirat da sam partizan, komunjara, orijas i picke mile materine jer samo hdz jos jedini zivi u 2. svj. ratu i na to kupi poene kod kamenjara i maloumnih.. glasat za njih je izdaja drzave

    5. 7. 2016,   19:35
  • He he a di su sad šatoraši :))))

    5. 7. 2016,   19:28
  • Koliko tek tjelohranitelja i vozača a i službeni auto plačamo za Najnajnepopularnijeg čak 40% poltičara Tomu.A uz to primat će godinu dana saborsku plaču a što je napravio korisno za ovu država. N U L A.

    5. 7. 2016,   19:39