Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tuži Lufthansu jer mu je ukrala ime i znak tvrtke

None Foto: Deutsche_Welle

Rikard Frgačić kaže da mu je iz Lufthanse došla i ponuda za naknadu dosadašnjeg korištenja imena i znaka njegove trvtke, koju je ipak odbio

Zbog krađe intelektualnog vlasništva Rikard Frgačić tužio je njemačku zrakoplovnu tvrtku Lufthansu. Navodno firma koristi ime i znak tvrtke koju je on registrirao. Kako su u procesu pretvorbe i privatizacije uništeni veliki turistički operateri poput Bemexa i Ina Toursa, Rikard Frgačić je uočio veliku poslovnu šansu u pokretanju novog nacionalnog tour operatera. Osnovao je tvrtku  Air Plus, 1996. je registrirao te ime i znak dao zaštiti u Hrvatskoj i na međunarodnom tržištu, prenosi Deutsche Welle. Kako nije bilo većeg interesa za njegov projekt, zamrzava ga.
Kada se odlučio vratiti tom poslu, nailazi na problem.
- Prilikom obnove tog imena, odnosno zaštićenog znaka, uočili smo da se tim znakom koristi Lufthansa. Obavijestio sam ih o tome pismeno.- rekao je Frgačić za DW. Oni su mu potom poslali ponudu za naknadu dosadašnjeg korištenja tog znaka od tisuću eura. Taj dopis su potpisala tri odgovorna čovjeka Lufthanse. On je tu ponudu odbio i dao punomoć odvjetniku u Njemačkoj, koji je pokrenuo proces za naknadu štete Tvrdi da postoje dokazi da je Lufthansa svoj  Air Plus registrirala četiri godine nakon mene, tvrdi Frgačić.  Frgačić želi pet posto od godišnjeg prometa Lufthanse Air Plusa u svakoj od zemalja u kojima je tražio zaštitu. Godišnji promet te Lufthansine tvrtke je milijarde eura.

Komentari (7)
  • ma slušaj ti, molim te lijepo, mudraca, kako se on sjetio registrirati nešto što ovi nisu...ko fol\', pokreće posao, hahaha...koji mudrac

    22. 8. 2009,   23:02
  • Ja sam registrirao ime benzin. Ako netko čuje da se to ime negdje upotrebljava, molim da mi javi. Zahtijevam 20% od prometa.

    23. 8. 2009,   00:14
  • ne vjerujem da ćeš išta dobiti osim onog što su ti ponudili

    22. 8. 2009,   22:46