Obavijesti

News

Komentari 22

Tužiteljstvo se protivi puštanju Veljka Marića na uvjetni otpust

Tužiteljstvo se protivi puštanju Veljka Marića na uvjetni otpust
3

Županijski sud u Sisku odlučio je branitelja, koji je u Srbiji osuđen za ubojstvo Petra Slijepčevića, pustiti na uvjetni otpust jer je izdržao više od dvije trećine kazne

VIDEO

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku odlučilo je hrvatskog branitelja Veljka Marića, osuđenog  na 11,5 godina zatvora za ubojstvo Petra Slijepčevića 31. listopada 1991. u selu Rastovac kraj Grubišnog Polja pustiti na uvjetni otpust. 

Suglasni su bili i u Kaznenom zavodu Lipovica gdje Marić izdržava kaznu i u nadležnom Centru za socijalnu skrb, jedino se tužiteljstvo tome usprotivilo smatrajući da je, iako je Marić odslužio više od dvije trećine kazne, preuranjeno pustiti ga na slobodu bez obrazloženja zašto, kaže nam Marićev odvjetnik Krešimir Vilajtović. 

Robert Anić/PIXSELL

Nakon što Izvanraspravno vijeće napiše rješenje i dostave ga strankama Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ima rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu. Do odluke Vrhovnog suda Marić, unatoč odluci Izvanraspravnog vijeća, ne može na uvjetni otpust.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjećamo, Veljka Marića uhitili su u travnju 2010. godine pri rutinskoj kontroli na srpsko-bugarskoj granici jer je srpsko tužiteljstvo 2009. protiv njega podiglo optužnicu na temelju spornih zakonskih odredbi o univerzalnoj jurisdikciji, tereteći ga za ratni zločin u selu Rastovec 1991. godine. Riječ je o optužbi da je tijekom akcije čišćenja terena hicima iz vatrenog oružja ubio civila Petra Slijepčevića u njegovoj obiteljskoj kući. Marić je poslije u Srbiji proglašen krivim i  pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. O slučaju Veljka Marića hrvatske i srpske vlasti dugo su pregovarale, a na koncu je Marić u ljeto 2015. izručen Hrvatskoj. Hrvatska je, bez mogućnosti preispitivanja presude srpskih sudova o Marićevoj krivnji, preuzela presudu koju je potvrdio Županijski sud u Bjelovaru smanjivši je tek za šest mjeseci. 

Michael Palijan/VLM

Marić se nakon povratka u zemlju privremeno nalazio na slobodi zbog zdravstvenih razloga, no u ljeto 2016. ponovno je završio u zatvoru.

- Unutar tromjesečnog prekida izdržavanja kazne zatvora Veljko Marić imao je određenih prijepora sa suprugom, bilo je i nekih prijetnji pa je pozvana policija koja je protiv njega podnijela odgovarajuću prijavu. Stoga je nadležna sutkinja izvršenja Županijskog suda u Sisku opozvala prekid kazne i Marić je vraćen u kaznionicu na daljnje izdržavanja kazne - rekli su u rujnu 2016. za Jutarnji list na sisačkom Županijskom sudu. Srbijansko tužiteljstvo protiv Marića pokrenulo je još jednu istragu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1991. na području Grubišnog Polja. Prema podacima iz tamošnjeg spisa, o čemu su pisali domaći mediji,  Marić je i prije Domovinskog rata bio osuđivan, i to zbog pljačke i oružanog napada na policajca, a odslužio je i kaznu u zatvoru u Novoj Gradiški.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.