Obavijesti

News

Komentari 18

Tužiteljstvo se žali na presudu Lučiću: 'U njoj ima pogrešaka'

Tužiteljstvo se žali na presudu Lučiću: 'U njoj ima pogrešaka'
1

Postane li presuda pravomoćna tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570 tisuća kuna s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4500 kuna

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u četvrtak je podnijelo žalbu na presudu Općinskog radnog suda kojom je državi i gradu Šibeniku naloženo da jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije Frani Lučiću isplati 1,75 milijuna kuna.

Frane Lučić je 1. veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Žalbu na presudu tužiteljstvo je podnijelo zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi.

Tišnjanski vatrogasac Frane Lučić spor je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio, ali s višestrukim ozljedama.

Sutkinja Ida Vrančić nepravomoćnom je presudom naložila Republici Hrvatskoj i gradu Šibeniku da Lučiću solidarno isplate 1,750 milijun kuna s pripadajućim kamatama.

Frane Lučić dobio 1,75 mil. kn odštete za kornatsku tragediju
Frane Lučić dobio 1,75 mil. kn odštete za kornatsku tragediju

Postane li presuda pravomoćna tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570 tisuća kuna s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4500 kuna. Sud je također presudio da su država i grad Lučiću dužni isplatiti i nešto više od 383 tisuće kuna s osnove izgubljene zarade.

Osim toga, morat će mu nadoknaditi oko 200 tisuća kuna i kamate za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata i u buduće mu plaćati mjesečnu rentu za te troškove u od 1500 kuna.

Kad se zbroje sve te stavke i pridodaju kamate ukupan iznos koji država i grad Šibenik trebaju isplatiti Lučiću penje se na više milijuna kuna.

Ostali dio tužbenog zahtjeva Općinski radni sud je obio.

Lučić je u tužbi naveo da je 30. kolovoza 2007. stradao u nesreći na radu kao vatrogasac pri gašenju požara te je zadobio višestruke ozlijede opasne po život, uključujući opekline lica i vrata, prsa i trbuha, gornjih i donjih udova. Preko četiri mjeseca borio se život, a preživio je i sepsu.

Dugotrajno liječenje se uz brojne operacijske procedure sastojalo od reguliranja metabolizma, odstranjivanja odumrlog tkiva pokrivanju nastalih defekata umjetnom i preostalom zdravom kožom.

Vještak je pregledom medicinske dokumentacije utvrdio da je Lučić u cijelosti radno nesposoban te da mu je zbog ozljeda nastupilo 80-postotno umanjenje životne aktivnosti i 25 posto psihičke.

Riječ je o ponovljenom suđenju s obzirom da je ranija presuda od 8. srpnja 2015. kojom je odbijen Lučićev tužbeni zahtjev ukinuta u veljači 2018. rješenjem zagrebačkog Županijskog suda te je predmet vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Lučić istodobno pred šibenskim sudom vodi spor za naknadu štete protiv općine Tisno i lokalnog DVD-a.

Zbog stradavanja vatrogasaca na Kornatu 2007. sudilo se vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženi Slavici no on je lani, 27. travnja u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru po drugi put nepravomoćno oslobođen krivnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke