Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

TV debata bila je Sarkozyjeva posljednja šansa. Nije uspio...

None Foto: AFP/Pixsell 2

Francuski predsjednik, kojega nazivaju i “rotvajlerom sučeljavanja” jer u njima navodno uništava protivnike, predložio je tri debate, no Hollande je pristao na jednu

Francuzi su u srijedu navečer svjedočili najagresivnijoj izbornoj debati u 38-godišnjoj povijesti televizijskih sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Pred 20 kamera koje su ih pokrivale iz svakog kuta, aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy očekivao je da će nadmudriti favorita s ljevice Françoisa Hollandea i tako izbrisati prednost koju sve ankete daju Hollandeu uoči nedjeljnih izbora. Ali, prema ocjeni većine analitičara, Sarkozy nije uspio pobijediti u sučeljavanju, javlja večernji.hr.

Kad je dolazio na vlast prije pet godina, Sarkozy je u TV debati nadmudrio Ségolène Royal – inače bivšu Hollandeovu ženu – tako što ju je naveo da izgleda nervozno i bijesno, a onda poklopio: “Gubite živce, madam Royal, a osoba mora biti smirena da bi bila predsjednik…” U srijedu je Sarkozy bio taj koji je izgledao kao bijesan čovjek. Ovaj je put on bio taj koji se derao: “Vi lažete! To je kleveta! To je laž”... 

Doduše, Hollande mu je uzvraćao tvrdnjom da je sam Sarkozy lažac, ali na Sarkozyjeve verbalne ispade uspješno je poentirao riječima: “Niste u stanju iznijeti ni jedan jedini argument, a da pritom ne budete neugodni prema osobi s kojom razgovarate.” 

Sarkozy je, u noći nakon prvog kruga, predložio Hollandeu da održe tri debate. Francuski predsjednik, kojega nazivaju i “rotvajlerom televizijskih sučeljavanja” jer u njima navodno uništava protivnike, nadao se da će u ta tri sučeljavanja pokazati da je bolji od Hollandea. Ali Hollande je odbio tri i pristao samo na jedno sučeljavanje. Hollande želi u svemu, i kao kandidat i kao budući predsjednik, biti normalan. 

– Kažete da želite biti normalni, ali ovo nisu normalna vremena. Mi smo u krizi, i to ne u jednoj krizi, već nekoliko različitih kriza. Vaša normalnost nije primjerena zadatku koji je pred nama. Biti normalan nije bilo ono što je definiralo predsjednike kao što su De Gaulle i Mitterrand – rekao je Sarkozy. 

Sarkozy će radije sugerirati čak i to da nije normalan, nego prepustiti Elizejsku palaču bez borbe do posljednjeg daha

Komentari (4)
  • nema više sadama da financira kampanju... sretno hollande...

    4. 5. 2012,   08:04
  • Pa, pa Sarkozy, možeš kod Merkl po utjehu i zagrljaj.

    4. 5. 2012,   09:50
  • Nadam se smjeni.

    4. 5. 2012,   00:00