Obavijesti

News

Komentari 9

Tvrdi Turska: Pilot je srušio ruski zrakoplov samovoljno

Tvrdi Turska: Pilot je srušio ruski zrakoplov samovoljno
1

Turski vojni pilot koji je prošle godine srušio ruski vojni zrakoplov napravio je to svojevoljno, kazao je novinarima u utorak u Moskvi zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek

VIDEO

Turski vojni pilot koji je prošle godine srušio ruski vojni zrakoplov napravio je to svojevoljno, kazao je novinarima u utorak u Moskvi zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek.

"Odluku je donio pilot osobno", kazao je Simsek u komentaru kojeg prenosi ruska novinska agencija TASS. "Turska nema nikakvih neprijateljskih osjećaja prema Rusiji, i nikada neće imati", dodao je.

 Tursko čelništvo već se ranije distanciralo od pilota, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna izjavio da je pilot u zatočeništvu kao sudionik nedavnog pokušaja državnog udara.

Rušenje ruskog zrakoplova, koje se dogodilo u studenome na sirijskoj granici, nanijelo je veliku štetu ruskim i turskim odnosima, koji su već od ranije bili napeti. Više  od pola godine Turska je stajala iza rušenja zrakoplova tvrdeći da je ruski zrakoplov narušio turski zračni prostor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potom je u lipnju, u važnom koraku po bilateralne odnose, turski predsjednik Erdogan poslao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu poruku u kojoj izražava žaljenje zbog tog incidenta i zemlje su ponovno počele graditi međusobne odnose.

Putin će 9. kolovoza ugostiti Erdogana na susretu u Sankt Peterburgu, objavio je u utorak Kremlj i to će biti njihov prvi susret nakon incidenta s rušenjem zrakoplova u studenome.

 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je agenciji TASS da će na dnevnom redu sastanka biti brojna pitanja ponovne izgradnje bilateralnih odnosa.

Zamjenik turskog premijera Simsek u utorak se u Moskvi susreo s nekoliko visokih ruskih dužnosnika, uključujući njegova ruskog kolegu Arkadija Dvorkoviča. "Predani smo obnovi gospodarskih i političkih odnosa", napisao je na Twitteru turski zamjenik premijera.

Čini se da su ruski dužnosnici optimistični glede ponovne izgradnje međusobnih odnosa unatoč političke nestabilnosti u Turskoj nakon nedavnog pokušaja puča protiv Erdogana i brojnih uhićenja koja su uslijedila.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je za dpa prošlog tjedna  da su odnosi s Rusijom u uzlaznoj putanji nakon što je tursko vodstvo izrazilo žaljenje zbog rušenja ruskog zrakoplova u studenome. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a