Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tvrdio da je nevin, smaknuli su ga, sad su dokazali da nije kriv

None Foto: screenshot/YouTube 2

Carlos DeLuna je bio osuđen da je 1983. ubio ženu. Smaknuli su ga šest godina nakon toga. DeLuna je tvrdio da nije kriv. To je sad potvrdio i tim profesora

Carlos  DeLuna je bio osuđen da je 4. veljače 1983. izbo nožem mladu Wandu Lopez i ubio je. Šest godina nakon toga je pogubljen u američkoj saveznoj državi Teksas. Cijelo vrijeme je, do pogubljenja, tvrdio da je nevin. Istraživanje koje je sad objavljeno pokazalo je da je govorio istinu, piše AFP

Smaknuli ga injekcijom

Carlos DeLuna je nakon što su ga uhitili rekao da je ženu ubio Carlos Hernandez. Njih dvojica su se poznavali pet godina. Živjeli su u istom gradu, a na dan ubojstva su zajedno bili na piću. Hernandez je, tvrdio je DeLuna, otišao na benzinsku postaju nešto kupiti. Kako se nije dulje vrijeme vraćao, DeLuna ga je otišao potražiti. DeLuna je onda, tvrdio je, pronašao Hernandeza i to baš u trenutku kada je napadao Wandu Lopez. DeLuna se nije umiješao niti je pomogao ženi već je pobjegao jer je imao policijski dosje. 

Policija ga je uhitila 40 minuta nakon ubojstva. DeLuna je tvrdio kako nije kriv, a policija je tvrdila da Carlos Hernandez ne postoji. DeLuna je na kraju osuđen i 1989. kada je imao 27 godina i smaknut injekcijom. 

Ubojicu nisu osudili jer je bio policijski doušnik?

Njegov su slučaj pet godina istraživali profesor James Liebman i njegovi suradnici sa Sveučilišta Columbia. U istraživanju koje je nedavno objavljeno tvrde kako Carlos DeLuna zaista nije bio kriv. Utvrdili su da je Carlos Hernandez postojao. Naime privatni detektiv ga je našao za samo jedan dan. Utvrdili su i da je Hernandez imao podeblji dosje. Uhvatili su ga 39 puta, a od toga 13 puta jer je imao nož. Osuđen je bio i zbog pokušaja ubojstva. No svaki je put dobio uvjetnu kaznu jer je navodno bio policijski doušnik. Umro je 1999. prirodnom smrću. 

Profesor i njegov tim su utvrdili i da policija nije istražila sve tragove i dokaze ubojstva. Tako npr. nisu izmjerili otisak stopala u lokvi krvi nakon ubojstva, nisu testirali nož kojim je ubojstvo počinjeno. Osim toga tim je utvrdio i da su se tužitelji puno oslanjali na iskaze svjedoka. No problem je bio što su DeLuna i Hernandez bili jako slični. 

Profesor i njegov tim su htjeli napraviti DNK analizu te su tražili policiju da im daju fizičke dokaze koje su izuzeli prilikom očevida no u policiji su im rekli kako takvih dokaza više nema. 

Komentari (44)
  • Dosta je bilo takvih nevino pogubljenih prije svih ovih današnjih CSI novotarija koje su na raspolaganju.

    15. 5. 2012,   18:48
  • Nisu oni tad "pogriješili"! Znali su oni da taj momak nije kriv, ali svjesno su ga ubili iz opisanih razloga! To je državno ubojstvo nevinog čovjeka. To je smišljen zločin.

    15. 5. 2012,   18:39
  • a puno to sad njemu znači....

    15. 5. 2012,   18:36