Obavijesti

News

Komentari 2

U 13 dana rujna u Zadru palo više kiše nego u osam mjeseci!

U  13 dana rujna u Zadru palo više kiše nego u osam mjeseci!

Ukupno je do 13. rujna (u 8 sati) u Zadru (Puntamika)  palo 394.2 litre kiše na kvadratni metar, što je nova rekordna količina ne samo za rujan nego i za bilo koji mjesec u godini

VIDEO

Proteklo klimatološko ljeto na zadarskom je  području dobilo klimatološku ocjenu „ekstremno sušno“. U tri ljetna mjeseca u Zadru je palo samo 33.5 mm kiše, što je tek 23% od ljetnog prosjeka (140.4 mm).  Time je ovogodišnje ljeto postalo drugo najsušnije ljeto u povijesti mjerenja u Zadru (DHMZ bilježi službene podatke od 1961.godine). Sušnije je bilo samo ljeto iz 1962. godine kada je palo tek 24.6 mm kiše. Inače, najkišovitije ljeto u Zadru je zabilježeno prije tri godine. U tri ljetna mjeseca 2014. godine  je palo 452.2 mm kiše. Za to je najviše bio zaslužan rekordno kišoviti srpanj u kojem je te godine palo 341.3 mm kiše, piše Crometeo.

Nakon drugog najsušnijeg ljeta rujan je i prije isteka polovice mjeseca donio novi oborinski ekstrem. Ukupno je do 13. rujna (u 8 sati) u Zadru (Puntamika)  palo 394.2 litre kiše na kvadratni metar, što je nova rekordna količina ne samo za rujan nego i za bilo koji mjesec u godini. Ostaje da se vidi kolika će biti konačna oborinska brojka ovogodišnjeg rujna u Zadru.

Izraziti ljetni manjak oborine  obilato je nadoknađen u dosadašnjem dijelu rujna, ponajviše zahvaljujući ekstremnoj kišnoj epizodi u početkom tjedna. U ponedjeljak 11. rujna je u 8 sati izmjerena 24 satna količina kiše od 91.6  mm, a u utorak u 8 sati novih 213.4 mm.  Tako je ukupno u dva dana u Zadru palo 305 mm kiše. Od 8 do 14 sati 11. rujna je u Zadru palo čak 188 litara kiše, gotovo dvostruki rujanski prosjek (105.5 mm).

Do ovogodišnjeg rujna najkišovitiji mjesec u Zadru je bio listopad iz 1966. godine kada je palo 375.9 mm. Tek malo manje je palo u, do ove godine najkišovitijem rujnu iz 1986. godine, 374.5 mm. Taj je rujan tako postao treći najkišovitiji mjesec u Zadru.   Rujan s prosječnih 105.5 je inače prosječno treći najkišovitiji mjesec u godini u Zadru. Slijede listopad s prosječnih 110.3 mm i studeni s 118.4 mm.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zanimljivo je i da su se, do ove godine najsušniji i najkišovitiji rujan u Zadru dogodili u dvije godine zaredom. Najsušniji je rujan iz 1985. godine sa samo 1.2 mm kiše.

U prvih 13 dana rujna je u Zadru palo više kiše nego u prvih 8 mjeseci godine. Od početka godine, u prvih osam mjeseci u Zadru je ukupno palo 392.5 mm kiše, odnosno 82% prosječne količine za to razdoblje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...