Obavijesti

News

Komentari 94

U 17 dana i za 2500 maraka je "završila" medicinsku školu...

PRIZNATA U CIJELOJ EU Nakon što je Žurnal saznao da se u BiH izdaju sumnjive diplome, njihova novinarka odlučila je provjeriti o čemu se radi. Za samo 17 dana dobila je diplomu srednje medicinske škole

VIDEO

Novinarka Žurnala Azra Omerović dobila je diplomu sa završenom srednjom medicinskom školom s vrlo dobrim uspjehom za samo 17 sata i 2500 maraka, što je oko 9470 kuna, piše Žurnal.info. 

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala prekvalifikaciju 22. studenog 2016., a završila školovanje 2018., mjesec dana prije nego je i predala "potrebnu dokumentaciju". 

Sve položila, odradila praksu... 

Osim uspješno položenih predmeta kao što su anatomija i fiziologija, higijena sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologija, medicinska psihologija, zarazne bolesti, patologija, kirurgija, farmakologija, na svjedodžbi se navodi kako je odradila i praktičnu nastavu.

Žurnal je došao u posjed dokumentacije u kojoj je navedeno da se u BiH prodaju diplome srednjih škola i kako je sve više-manje povezano s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentima se navodi kako su novcem Centra osnivane visokoobrazovne institucije i da se u njima izdaju sumnjive diplome. 

U njima su navedena i imena posrednika iz određenih gradova, a za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice, navodi Žurnal. 

2500 maraka za "direktore i ostale" 

Kako bi došli do diplome, potrebno je dati 2500 maraka koje Pehlivanović predaje "direktorima i ostalima". On je 20. prosinca pristao nabaviti diplomu novinarki Omerović na njezino ime i prezime. 

Kako su odbili dati novac unaprijed, Pehlivanović je kazao da će “morati tražiti alternativna rješenja” te da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega, međutim popisi telefonskih razgovora pokazuju kako se zvao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

"Sve gotovo", pisalo je u poruci koju je Pehlivanović poslao 2. siječnja, a primopredaja je bila zakazana za dan kasnije. 

Na diplomi piše kako je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole u Sanskom Mostu je Maida Cepić-Habibović, dok je njezin suprug Šemsudin Habibović prokurist bez ograničenja koji je i ujedno potpisnik diplome na ime novinarke.

Cepić Habibović je i direktorica Javne ustanove Mješovita srednja škola Sanski Most, dok je Šemsudin Habibović vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most, te je u Stranci demokratske aktivnosti.

Navedeni centar posljednjih je godina poslovao s Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a na službenoj stranici Medicinske škole piše kako se bave obrazovanjem odraslih osoba u području medicinske struke.

“Iskusni i stručni predavači (doktori specijalisti), plaćena praksa u Njemačkoj, plaćeni putni troškovi, pismo preporuke, priznati sati stažiranja u Njemačkoj. Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Europske unije”, navedeno je u ponudi Medicinske škole Sanski Most.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.