Obavijesti

News

Komentari 104

U 20 zemalja: I u Zagrebu se marširalo za prava izbjeglica

U 20 zemalja: I u Zagrebu se marširalo za prava izbjeglica
5

Pod sloganom "Siguran prolaz sada", 50-ak aktivista, kojima su se pridružili i građani, odaslali su poruke solidarnosti i zajedništva puštanjem papirnatih brodićau Manduševac

VIDEO

Zagreb se pridružio "Europskom maršu za prava izbjeglica" koji se istodobno održao u subotu u više od 20 zemalja Europe, a Zagrepčani su iz povorke od Muzeja Mimara do Trga Europe simbolički odaslali poruku da kucaju na vrata Europe i traže da skroji politike za rješavanje izbjegličkog problema.

Pod sloganom "Siguran prolaz sada", 50-ak aktivista, kojima su se pridružili i građani, odaslali su poruke solidarnosti i zajedništva puštanjem papirnatih brodića s porukama solidarnosti u Manduševac. Od Vlada i institucija diljem Europe zatražili su da osiguraju legalne rute za one koji su morali pobjeći iz svojih zemalja zbog ratova, konflikata, nasilja ili siromaštva. 
 

Lana Bobić, jedna od organizatorica prosvjeda u Zagrebu, naglasila je da je rješenje problema u rješavanju sukoba zbog kojih ljudi bježe iz svojih zemalja. Za to je, dodaje, potrebna promjena odnosa na globalnoj razini, te korjenita društvena promjena.
 

"Siguran prolaz za izbjeglice", "Svaki čovjek ima pravo na dostojanstven život", "Bez granica, bez nacija, SAMO LJUDI", "Narod Europe se diže protiv kapitalizma", "Ako mogu Hrvati useljavati u zemlje koje su nasilno otete autohtonim narodima, onda i Afrikanci mogu u Hrvatsku", neke su od poruka s transparenata koji su se u subotu mogli vidjeti na zagrebačkim ulicama. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim u Europi, prosvjedovalo se i u Americi, Kanadi te Izraelu.
 

Na pitanje novinara što misle o mjerama za smanjivanje ulaska izbjeglica u EU, aktivisti su odgovorili da će to pogodovati samo organiziranom kriminalu.
 

"Građani, volonteri, aktivisti i organizacije u više od 120 gradova diljem Europe i izvan njenih granica pridružuju se Europskom maršu za prava izbjeglica i migranata, zahtijevajući siguran i legalan prolaz za sve koji bježe od sukoba rata nasilja, ali i od siromaštva koje je uzrok smrti u mnogim zemljama. Tražimo pravedan i pravičan prihvat izbjeglica u Europi, poštovanje konvencija i Opće deklaracije o ljudskim pravima te drugih međunarodnih ugovora koji jamče pravo na slobodno kretanje i sigurnost te prihvat ljudi", istaknula je Bobić.
 

Hrvatska se, ocjenjuje, pokazala kao organizirana zemlja kada je riječ o radu volontera. "Slali smo pomoć i izvan Hrvatske i povezali smo se s ostalim organizacijama koje rade za sveukupnu dobrobit i štite prava izbjeglica", napomenula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu