Obavijesti

News

Komentari 92

Iz vašeg džepa u njihove kase: HDZ-u 22, a SDP-u 14 mil. kn

Iz vašeg džepa u njihove kase: HDZ-u  22, a SDP-u 14 mil. kn

Saborski Odbor za Ustav na početku saborskog zasjedanja jednoglasno i bez rasprave raspodijelio proračunski novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika. Dobit će dva milijuna kuna više nego lani.

VIDEO

Nakon saborskog aktualca sastao se Odbor za Ustav te kao i svake godine jednoglasno i bez rasprave potvrdio odluku o raspodjelu proračunskog novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika. U ovoj godini za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osigurano je 58,51 milijun kuna što je dva milijuna kuna više nego lani kada su stranke i nezavisni zastupnici međusobno preraspodijelili 56,43 milijuna proračunskih kuna.

Novac se raspodjeljuje tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika, s tim da se svaka stranka po zastupnici dobiva 10 posto više novca. Novac se strankama i nezavisnim zastupnicima raspodjeljuje ovisno o broju zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora. Iako je većina parlamentarnih stranaka izgubila zastupnike tijekom mandata, zbog navedenog pravila, dobit će novac i za one koju su ih po putu napustili.

Najviše novca dobit će HDZ i to 22,12 milijuna kuna za 46 zastupnika i 11 zastupnica. SDP-u će pripasti 14,65 milijuna kuna i to za 33 zastupnika i pet zastupnica.

Most će dobiti 5,44 milijuna kuna za 11 zastupnika i 3 zastupnice, a HNS 3,65 milijuna kuna za tri zastupnika i šest zastupnica dok će HSS-u pripasti 1,94 milijuna kuna za četiri zastupnika i jednu zastupnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Živom zidu za tri zastupnika pripast će 1,14 milijuna kuna, a isti iznos ide IDS-u i SDSS-u. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU koji su na dan konstituiranja mandata imali dva zastupnika dobit će po 761.422 kune, a HRAST, SNAGA, HDSSB, stranka Milana Bandića, HSLS, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380.711 kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola ima pravo na deset posto veću naknadu odnosno na 418.782 kune. 

Novac će se strankama i nezavisnim zastupnicima na račun isplaćivati tromjesečno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina