Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U 79. godini naučio rad na računalu pa napisao knjigu

None Foto: D. Marušić/Pixsell

Druga mladost: Josipu Orbaniću iz Pule želja je bila naučiti osnove informatike. Upisao je tečaj. Napisao je knjigu - rječnik na istarskom dijalektu

Za diplomu nikada nije kasno i jako sam ponosan na sebe. Bio sam najstariji na tečaju, ali nisu važne godine da nešto naučiš, kazao je Josip Orbanić (79) iz Pule koji je uspješno završio tečaj osnova informatike.
- Imam u svojoj sobi kompjutor, ali nemam internet tako da mi neki 'crv’ ne bi pojeo podatke. Dovoljno mi je što znam na njemu pisati svoje knjige i spremati ih na CD. Kompjuter mi je pomogao da napišem rječnik na istarskom dijalektu s oko 6000 riječi - kaže ponosno Josip. O  tome da bi unatoč godinama išao na tečaj informatike, nikome od obitelji nije htio govoriti jer kaže nikoga to zanima.
- S kompjuterom sam se susreo tek kad sam otišao u mirovinu. Zakoračio sam u 80-e i mislim da bi svi stari ljudi trebali pokušati raditi na kompjutoru. Odslušao sam 20 sati tečaja i to je dosta za mene. Ne želim ići dalje - zaključio je Josip.

Komentari (7)
  • Svaka čast! Mogao bi biti primjer svim ovim 15-godišnjacima kojima je sve omogućeno, a oni se samo mlate međusobno jer im se ne da učit!

    25. 3. 2010,   18:30
  • Najbolje da sve starce pospremite u grob da ih vie nitko ne vidi i ne cuje. Pa fala bogu da netko u tim godinama ima volje nauciti nesto novo. A ti s imenom Isus, bas si debilcina. Kitis se njegovim imenom a mozak ti je na razini amebe papucice.

    25. 3. 2010,   18:30
  • Za pisanje na računalu valja poznavati strojopis. Svatko tko je naučio pisati na pisaćoj mašini, je osposobljen 90% za rad na računalu.

    25. 3. 2010,   18:30