Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Baka (89) je pomogla Juri da dođe na svijet: 'Zribala sam ga'

None Foto: 8

MUUUKE PO JURI Terezija Jurak (89) pomogla je teletu Juri da sigurno dođe na svijet. Prije je to radio njezin suprug, no on je preminuo prije sedam godina. Živi sama u Zagorskim Selima

Za sve postoji prvi put. Tako je i Terezija Jurak u 89. godini prvi put pomogla kravi da se oteli.

Prije je to radio njezin suprug. On je preminuo prije sedam godina, a Terezija je na sebe preuzela vođenje imanja. Ima sina jedinca u Zagrebu, koji joj često dolazi pomoći, ali većinu poslova oko kuće, u štali i vrtu radi sama. Nije joj teško. Ne žali se nego se veseli proljeću, kad će moći u vrt.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mladi kažu da im se ništa ne isplati, a mi stari, koji smo naučeni na posao, mi moremo - kaže Terezija, koja se, osim o kravi Bebi i teletu Juri, brine o još nekoliko purica i kokica.

- Sir i vrhnje ne stignem delati, ali meni je domaće mlijeko najbolje. Pa dok bum mogla, držat ću kravu - dodala je.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Mali Jura snažniji je od nje 

Prije dva tjedna sama samcata pomogla je Juri da dođe na svijet. Iako dosad nije pomagala kravi da se oteli, odlično se snašla. Najveći problem joj je nešto kasnije bio živahni Jura, koji je, iako tako mali, kako kaže Terezija, snažniji od nje.

- On bi trebao sisati kravu, a ja bih ga trebala pridržavati. Ali ne usudim se. Moram ga dojiti na bočicu. Jači je od mene - kaže nam vrijedna Zagorka.

'Kad se nekaj mora, mora se' 

- Bilo mu je zima kad se rodio. Zribala sam ga slamom, a onda sam ga pokrila. Ja sam preslaba i mučila sam se te večeri, ali susjede nisam htjela gnjaviti, a za veterinare je već bilo kasno. To vam je tak. Kad se nekaj mora, mora se. Teško mi je bilo, ali imala sam sreće - kazala je dodavši da je tele izašlo na glavu, kako treba, i da je sretna što je tako. Inače, dodaje, bilo bi joj puno teže. Maleni Jure odmah joj prilazi čim uđe u štalu. Liže joj ruku. Naviknuo se na nju, kao da zna kako je Terezija bila tu kad je bilo najvažnije.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

- Mali je. To mi je isto pomoglo. Da je bio veći, teže bi mi bilo - rekla je Terezija dodavši da Jura nije puno narastao u ova dva tjedna, ali da se lijepo drži.

Kravu je kupila prošle jeseni. Kaže da ima devet godina i kako se vidi da je vrlo stara, ali da joj je dobra, mirna.Prije su imali tri-četiri krave, ali sad, otkad je sama, ne može skrbiti za više od jedne. I ostali susjedi u selu prije su držali više stoke. Sad imaju po jednu ili nijednu kravu. Terezija je, kako piše Zagorski list, jedna od najstarijih žena u općini Zagorska Sela.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Radi sve, samo sporije 

Susjedi je znaju kao čilu, marljivu i dobroćudnu ženu koja unatoč godinama obavlja sve poslove kao i prije, ali malo sporije.

- U dućan dolje u selu se svakako ne mogu spustiti po ovom našem lošem putu. Ne usudim se. Kako bih onda otišla po mlijeko?! A osim toga, domaće je bolje - rekla nam je Terezija.

Tema: Hrvatska

Komentari (46)
  • Za ovu gospođu se s punim pravom može reći, žena, majka, kraljica". Vrijedna poštena žena trudi se raditi koliko najviše može i uspijeva u tome unatoč godinama koje nosi. Sretno joj bilo i još dugo poživjela.

    23. 1. 2019,   17:11
  • Svaka cast za bakicu , cuva i pazi na svoje blago sto je krvavo stekla. Bog je pozivio jos dugo dugo .🐃🐄

    23. 1. 2019,   17:31
  • Svaka čast gospođi.

    23. 1. 2019,   17:30