Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Austriji zbog korupcije pada vlada, ali i raspadaju brakovi...

None Foto: DOMINIC EBENBICHLER 3

Zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache (FPÖ) koji je “ruskoj poduzetnici” ponudio dobivanje poslova na javnim natječajima u zamjenu za donaciju stranci, morao je odstupiti s vicekancelarskog mjesta

Golema austrijska afera započela je prošlog tjedna kad su njemački listovi Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili kompromitirajući video - tajno snimljen lani na Ibizi - u kojem Strache navodnoj ruskoj bogatašici, nećakinji milijardera oligarha, nudi prednost pri dodjeli javnih natječaja.

Iako je Austrijanac očito namamljen u stupicu, a od obećanih poslova nije bilo ništa, Strache je u subotu podnio ostavku na poziciju vicekancelara i predsjednika stranke. Za novog šefa Slobodarske stranke imenovan je Norbert Hofer.

European Union leaders summit in Brussels | Autor: ERIC VIDAL Foto: ERIC VIDAL

Strache ostao bez svega

Nakon objave videa u kojem Strache dogovara mito, blati premijera, kritizira protivnike i novinare, njegova 20 godina mlađa supruga Philippa Strache s djetetom odselila je roditeljima, piše Oe24. Osim mita, Strache je, naime, očijukao i s nekom djevojkom (rekao je samo da je “dobar komad”) pa mu se supruga vratila roditeljima ne želeći dalje živjeti s takvom barabom i licemjerom.

- U šoku sam i moram srediti svoje misli. To što se događa zadnjih dana mi je previše. Ali neke stvari te ojačaju - rekla je Philippa Strache u ponedjeljak, parafrazirajući Nietzschea, koji je jednom napisao “ono što te ne ubije ojača te”. Strache se sad ljuto kaje:

- Ponašao sam se kao tinejdžer i povrijedio sam ljude koji mi u životu puno znače - rekao je Strache, moleći od supruge oprost, ali badava.

Austrian Vice Chancellor Heinz-Christian Strache addresses the media in Vienna | Autor: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kancelar Kurz najavio je nove izbore za jesen, a nakon što je otkazao suradnju sa Slobodarskom strankom, koju u Hrvatskoj najviše ljudi zna po pokojnom predsjedniku Jörgu Heideru, ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl rekao je da će njegova stranka podržati izglasavanje nepovjerenja Kurzu.

Kruz neće nas, ni mi Kurza

Austrijski Oe24 tvrdi kako FPÖ neće sam predložiti glasanje o povjerenju, ali će povući potporu Kurzu ako netko drugi predloži takvo glasovanje. Kurz je u ponedjeljak smijenio ministra Kickla, nakon čega su svi ministri iz FPÖ-a dali ostavke.

- Bilo bi gotovo naivno da Kurz smatra da mi, FPÖ, vjerujemo njemu nakon što je on pokazao nepovjerenje prema nama - rekao je Kickl.

FILE PHOTO: Austrian Chancellor Sebastian Kurz addresses the media in Vienna | Autor: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Čini se da je Njemačka imala stanovitog utjecaja na ove događaje. Afera je plasirana iz njihovih listova. Kakva je njemačka politika, vidi se iz izjava Angele Merkel, prema kojima je nacionalizam najveća opasnost za EU, koju bi Rusija najrađe postupno demontirala. Njemačka ne želi nove “exite” niti novi val desnog radikalizma. No nitko ne može procijeniti što će donijeti austrijski izbori na jesen.

Komentari (24)
  • Kod nas umiru djeca zbog lječničkog nemara, mladiči na ulici isto jer zbog nemara nema hitne i nikom ništa! Narod umjesto na ulicu i dalje ide glasat za HDZ-SDP SOCIOPATE!

    21. 5. 2019,   23:16
  • Hahahaha !!!! Koji su to austrijanci amateri, pa šta je ova afera naspram naših afera u zadnjih samo par godina. Zbog tog daju ostavke, mislim ono stvarno, zašto se ne ugledaju na nas. Toliko afera i optužnica da ih ni za 20 godina ne znaš sve nabrojat, a ogromna većina i dalje na svojim pozicijama, ili budu ponovno izabrana negdje drugo.

    22. 5. 2019,   02:02
  • U Srbiji naslov: Kurc neće nas, ni mi Kurca

    22. 5. 2019,   05:51