Obavijesti

News

Komentari 6

U Barceloni deseci tisuća na ulicama poručuju 'Ne bojim se'

U Barceloni deseci tisuća na ulicama poručuju 'Ne bojim se'
7

Povorku predvode policajci, medicinsko osoblje i ostale službe koje su bile uključene u spašavanje građana prošli tjedan, a iza njih koračaju predstavnici političkih stranaka

VIDEO

Deseci tisuća ljudi okupili su se u subotu u Barceloni s porukom "Ne bojim se", devet dana nakon terorističkih napada džihadističke skupine, tzv. Islamske države (IS) u kojima je poginulo 15 osoba u španjolskoj pokrajini Kataloniji.

Povorku predvode policajci, medicinsko osoblje i ostale službe koje su bile uključene u spašavanje građana prošli tjedan, a iza njih koračaju predstavnici političkih stranaka. 

Građani od 18 sati hodaju središtem grada noseći katalonske zastave i transparente. 

U petak je sličan prosvjed protiv terorizma bio održan u primorskome gradiću Cambrilsu u kojemu je prošli tjedan ubijena jedna žena, a policija je vatrenim oružjem ubila petoricu napadača.

U povorci u Barceloni koju su u subotu organizirali katalonska vlada i gradska vlast Barcelone, sudjeluje i španjolski kralj Felipe VI. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je u petak građane da izađu na ulice u što većem broju i time jasno iskažu protivljenje terorizmu.

Okupljanje je organizirano i u katalonskom gradiću Ripollu gdje je živjela većina optuženih atentatora koji su napade prošli tjedan počinili kombijem i hladnim oružjem.

Za sudjelovanje u napadima optuženo je 12 muškaraca od kojih je osam poginulo, dvojica se brane sa slobode, a dvojica su u pritvoru bez prava na jamčevinu.

Za napad u Kataloniji odgovornost je preuzeo IS koji je u propagandnoj poruci istaknuo da je  napad izveden zbog sudjelovanja Španjolske u međunarodnoj koaliciji protiv kalifata što ga je IS proglasio 2014., na osvojenim dijelovima Iraka i Sirije.

Napadi u Barceloni i Cambrilsu ujedno su prvi napadi počinjeni u Španjolskoj nakon bombaških napada 2004. u madridskoj podzemnoj željeznici u kojima su ubijene 192 osobe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk