Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U BiH će uskoro stići dvojica ISIL-ovca zarobljena u Siriji

Navodo je riječ o Aliji Keseroviću i Amiru Selimoviću, pripadnicima ISIL-a zarobljenim u nedavnim sukobima sa snagama protuteorističke koalicije koje čiste posljednje džepove otpora terorističkih skupina u Siriji

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u Siriji i Iraku u narednim će danima biti prebačeni u BiH, a dogovor o tome već je postignut između vlasti te zemlje i SAD-a, tvrdi u subotu sarajevski "Dnevni avaz".

List tvrdi kako je riječ o Aliji Keseroviću i Amiru Selimoviću, pripadnicima ISIL-a zarobljenim u nedavnim sukobima sa snagama protuteorističke koalicije koje čiste posljednje džepove otpora terorističkih skupina u Siriji.

Keserović i Selimović od ranije su na crvenim tjeralicama Interpola a vlasti BiH traže ih zbog povezanosti s terorizmom. Prema dostupnim informacijama njih dvojica bili su pripadnici terorističkih skupina Islamska država (ISIL) odnosno fronta Al-Nusra.

Oni bi u BiH trebali biti prebačeni američkim zrakoplovom te potom predani pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i odmah pritvoreni a nakon toga se može očekivati njihovo procesuiranje pred pravosudnim tijelima BiH.

Na Intrepolovim tjeralicama trenutačno su imena 25 ljudi podrijetlom iz BiH koje se povezuje s terorizmom. među njima je i Emir Ališić koji je, prema dostupnim informacijama, u Siriji zarobljen 2018. godine zajedno s posvojenim sinom Hamzom Labidijem no njihovo izručenje za sada nije najavljeno.

Američke snage su, uz pomoć kurdske vojske, prošle godine zarobile i Ališića i njegovog posinka Labidija.

Najtraženiji s popisa terorista, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u BiH Nusret Imamović navodno je uspio pobjeći u Libiju gdje se trenutno skriva.

Komentari (30)
  • Predati vlastima države protiv koje se borio. Čisti terorizam Asadu isporučiti.

    9. 3. 2019,   11:41
  • Deportacija do 5. kolina rodbine nazad u siriju....

    9. 3. 2019,   12:41
  • Sprema li Bakir svečani doček za svoje gazije?

    9. 3. 2019,   11:41