Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U bilo kojoj banci vrlo lako je otvoriti račun, ali zatvoriti ga...

None Foto: Thinkstock

Neke banke traže da vlasnik računa dođe u poslovnicu, druge prihvaćaju i zahtjeve mailom. Neke i naplaćuju zatvaranje, ako od otvaranja nije prošlo šest mjeseci

Čitateljica se trajno iselila iz Hrvatske i pita može li račun u banci zatvoriti iz inozemstva, odnosno da ne mora dolaziti u banku.

Može. Prvo, naravno, treba platiti sve dugove i račun svesti na nulu. Nakon toga najjednostavnijom se čini procedura u Zagrebačkoj banci. Treba poštom ili mailom poslati zahtjev za zatvaranje računa. Bit će gotovo za mjesec dana. Ako postoje dugovi prema trećoj strani, ipak treba doći i platiti ih. Zatvaranje računa ne naplaćuju.

Ovjerena punomoć

U Addiko banci račun treba osobno zatvoriti ili to može učiniti netko tko ima ovjerenu punomoć klijenta. Tko ima token, mora ga vratiti.

U Raiffeisen banci za zatvaranje računa traže pisanu izjavu klijenta koja se može poslati i poštom, ali potpis mora biti ovjeren kod javnog bilježnika ili u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Hrvatske u inozemstvu. Sve dugove prema banci i trećim stranama pojedinac mora platiti. Ako klijent ne vrati kartice, mora ih prerezati, jer ako dođe do njihove zloporabe, klijent će sam za to biti odgovoran. I u Raiffeisen banci dozvoljavaju da netko drugi zatvori račune u nečije ime, ali potpis klijenta na punomoći opet mora biti ovjeren. Ni tu zatvaranje računa ne košta ništa.

Ista procedura je i u Hrvatskoj poštanskoj banci. Dugova ne smije biti, može i netko drugi uz ovjerenu punomoć zatvoriti račune.

U Erste banci neće naplatiti zatvaranje računa, ali morate ga zatvoriti osobno. Iznimno, račun se može zatvoriti i uz predočenje specijalne punomoći. Također su naglasili da banka ne naplaćuje nikakve naknade za vođenje računa na kojima nema prometa. Vlasnici kreditnih kartica Erste Card Cluba (Diners, Visa i MasterCard)također ne moraju imati račun u njihovoj banci.

Nije automatski

U OTP banci ne naplaćuju zatvaranje računa, ali klijent mora doći u banku vratiti kartice i token. Ako ih nema, iznimno može i pisanim putem zatvoriti račun.

U Privrednoj banci Zagreb rok za zatvaranje računa je mjesec dana, a uz ovjerenu klijentovu punomoć može to obaviti i netko drugi. Ako je punomoć na stranom jeziku, mora je ovlašteni sudski tumač prevesti na hrvatski. U PBZ-u napominju da se zatvaranjem jednog računa neće automatski zatvoriti i drugi, pa o tome klijenti trebaju voditi brigu.

Svaka banka ima svoja pravila za zatvaranje računa

Može i mailom 

Tko želi Zagrebačkoj banci poslati zahtjev za zatvaranje računa elektronskom poštom, mora to učiniti s adrese koju je prije banci prijavio. To je mail na koji je primao obavijesti iz banke dok je bio klijent.

Prešutjeli cijenu

U Hrvatskoj poštanskoj banci kažu da klijentu mogu naplatiti naknadu ako kunski ili devizni žiro račun zatvara u prvih šest mjeseci od otvaranja. Nisu precizirali kolika je naknada koju naplaćuju.

Štednja može ostati

Klijent koji zatvara račun u Erste banci ne mora zatvarati i eventualnu štednju koju ima. Može ostaviti i depozit ili oročiti sredstva te bez računa koristiti kartice Diners, Visa ili MasterCard.

Kartice

Kad zatvara račune u RBA, klijent mora vratiti štednu knjižicu, kartice, tokene i ostale uređaje te dokumente vezane uz banku. Ako ne vrati kartice, mora ih prerezati jer banka više ne odgovara za zloporabe.

Šest mjeseci

Ako račun u Addiko banci otkazuje prije nego što istekne rok od šest mjeseci od njegova otvaranja, klijent će to morati platiti 30 kuna. Nakon što prođe šest mjeseci, ne naplaćuju zatvaranje.

Tema: Hrvatska

Komentari (42)
  • Daj bizi, vani mi guraju kartice u ruke i daju po 100 ili 200 eura na racunu ako hocu otvorit racun kod njih. Sve online, kakav dolazak ikuda.. Jednako tako ne naplacuju nikakva vodjenja racuna i slicne budalastine. Sretni su da im povjeris lovu na cuvanje.

    28. 3. 2019,   18:20
  • Slamperaj, ali veliki snovi o svicarskoj i njenom standardu , kod nas nikako ne svacaju da se standard izgraduje radom .

    28. 3. 2019,   18:36
  • Pa normalno da nije tako jednostavno zatvoriti racun.ko dodje licno npr.u pbz moze svakako za 20 minuta sve zavrsiti..duze se ceka u lidlu na kasi..

    28. 3. 2019,   17:36