Obavijesti

News

Komentari 42

U bilo kojoj banci vrlo lako je otvoriti račun, ali zatvoriti ga...

U bilo kojoj banci vrlo lako je otvoriti račun, ali zatvoriti ga...
1

Neke banke traže da vlasnik računa dođe u poslovnicu, druge prihvaćaju i zahtjeve mailom. Neke i naplaćuju zatvaranje, ako od otvaranja nije prošlo šest mjeseci

VIDEO

Čitateljica se trajno iselila iz Hrvatske i pita može li račun u banci zatvoriti iz inozemstva, odnosno da ne mora dolaziti u banku.

Može. Prvo, naravno, treba platiti sve dugove i račun svesti na nulu. Nakon toga najjednostavnijom se čini procedura u Zagrebačkoj banci. Treba poštom ili mailom poslati zahtjev za zatvaranje računa. Bit će gotovo za mjesec dana. Ako postoje dugovi prema trećoj strani, ipak treba doći i platiti ih. Zatvaranje računa ne naplaćuju.

Ovjerena punomoć

U Addiko banci račun treba osobno zatvoriti ili to može učiniti netko tko ima ovjerenu punomoć klijenta. Tko ima token, mora ga vratiti.

U Raiffeisen banci za zatvaranje računa traže pisanu izjavu klijenta koja se može poslati i poštom, ali potpis mora biti ovjeren kod javnog bilježnika ili u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Hrvatske u inozemstvu. Sve dugove prema banci i trećim stranama pojedinac mora platiti. Ako klijent ne vrati kartice, mora ih prerezati, jer ako dođe do njihove zloporabe, klijent će sam za to biti odgovoran. I u Raiffeisen banci dozvoljavaju da netko drugi zatvori račune u nečije ime, ali potpis klijenta na punomoći opet mora biti ovjeren. Ni tu zatvaranje računa ne košta ništa.

Ista procedura je i u Hrvatskoj poštanskoj banci. Dugova ne smije biti, može i netko drugi uz ovjerenu punomoć zatvoriti račune.

U Erste banci neće naplatiti zatvaranje računa, ali morate ga zatvoriti osobno. Iznimno, račun se može zatvoriti i uz predočenje specijalne punomoći. Također su naglasili da banka ne naplaćuje nikakve naknade za vođenje računa na kojima nema prometa. Vlasnici kreditnih kartica Erste Card Cluba (Diners, Visa i MasterCard)također ne moraju imati račun u njihovoj banci.

Nije automatski

U OTP banci ne naplaćuju zatvaranje računa, ali klijent mora doći u banku vratiti kartice i token. Ako ih nema, iznimno može i pisanim putem zatvoriti račun.

U Privrednoj banci Zagreb rok za zatvaranje računa je mjesec dana, a uz ovjerenu klijentovu punomoć može to obaviti i netko drugi. Ako je punomoć na stranom jeziku, mora je ovlašteni sudski tumač prevesti na hrvatski. U PBZ-u napominju da se zatvaranjem jednog računa neće automatski zatvoriti i drugi, pa o tome klijenti trebaju voditi brigu.

Svaka banka ima svoja pravila za zatvaranje računa

Može i mailom 

Tko želi Zagrebačkoj banci poslati zahtjev za zatvaranje računa elektronskom poštom, mora to učiniti s adrese koju je prije banci prijavio. To je mail na koji je primao obavijesti iz banke dok je bio klijent.

Prešutjeli cijenu

U Hrvatskoj poštanskoj banci kažu da klijentu mogu naplatiti naknadu ako kunski ili devizni žiro račun zatvara u prvih šest mjeseci od otvaranja. Nisu precizirali kolika je naknada koju naplaćuju.

Štednja može ostati

Klijent koji zatvara račun u Erste banci ne mora zatvarati i eventualnu štednju koju ima. Može ostaviti i depozit ili oročiti sredstva te bez računa koristiti kartice Diners, Visa ili MasterCard.

Kartice

Kad zatvara račune u RBA, klijent mora vratiti štednu knjižicu, kartice, tokene i ostale uređaje te dokumente vezane uz banku. Ako ne vrati kartice, mora ih prerezati jer banka više ne odgovara za zloporabe.

Šest mjeseci

Ako račun u Addiko banci otkazuje prije nego što istekne rok od šest mjeseci od njegova otvaranja, klijent će to morati platiti 30 kuna. Nakon što prođe šest mjeseci, ne naplaćuju zatvaranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava