Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U dobi od 50 godina umro bivši europarlamentarac Ivica Tolić

None Foto: Hrvoje Jelavić/Pixell

Ivica Tolić je bio eurozastupnik kao zamjena, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 2016. preuzeli HDZ, a zatim nakon izborne pobjede ušli u Vladu. Uz izraze sućuti od njega se oprostio i HDZ

Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat okončan prije nekoliko mjeseci, preminuo je u dobi od 50 godina. 

Tolić je bio eurozastupnik kao zamjena, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 2016. preuzeli HDZ, a zatim nakon izborne pobjede ušli u Vladu.

IVICA TOLIĆ (1. rujna 1968. - 31. kolovoza 2019.) POČIVAO U MIRU BOŽJEM, KOMODORE! U rodnom Imotskom preminuo je...

Posted by HDZ - Hrvatska demokratska zajednica on Saturday, August 31, 2019

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ivica Tolić bio je komodor u Hrvatskoj vojsci i ratni zapovjednik Treće imotske bojne, a na izborima za Europski parlament 2014. bio je kandidat HDZ-a te je dobio potporu ratnih veterana. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost načelnika Južnog bojišta. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima. 

Nakon rata imenovan je načelnikom Stožera Hrvatske ratne mornarice, gdje je i promaknut u čin komodora. 

Po zanimanju je bio diplomirani inženjer strojarstva, a magistrirao je ekonomiju. Iza njega su ostala supruga i dva sina.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković istaknuo je priopćenjem kako je "sa velikom žalošću primio vijest o preranoj smrti hrvatskog branitelja i donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, komodora Ivice Tolića."

- Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini te kao zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade prošao mnoga bojišta, od Kruševa kod Obrovca, zadarskog, šibenskog, drniškog i Južnog bojišta sve do oslobađanja hrvatskoga juga. Istovremeno je prolazio i put od vojnika do zapovjednika te je Domovinski rat završio kao načelnik stožera Južnog bojišta. Za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima. Nakon rata gradio je uspješnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je imenovan načelnikom Stožera HRM-a i promaknut u čin komodora, a prepoznat je i njegov angažman u Zboru udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada. Iznimno cijenimo i važan doprinos koji je dao obnašajući dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu gdje je snažno i odgovorno zastupao hrvatske nacionalne interese - poručio je Plenković izrazivši obitelji sućut. 
 

- Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!, napisala je na Twitteru europska zastupnica Ruža Tomašić.

Tema: Hrvatska