Obavijesti

News

Komentari 54

'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'

'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'
1

U Finsku su putovali na kongres Europske pučke stranke na kojemu se birao glavni kandidat europskih pučana za izbore za Europski parlament u svibnju 2019

VIDEO

Neizbježna tema ovih dana je putovanje izaslanstva HDZ-a s predsjednikom stranke i premijerom Andrejom Plenkovićem u Finsku. Tamo se naime održavao kongres Europske pučke stranke na kojemu se birao glavni kandidat europskih pučana za izbore za Europski parlament u svibnju 2019. 

U izaslanstvu su bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Plenković, potpredsjednici Tolušić, Kuščević, Božinović i Murganić.

HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom
HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom

Komentirajući je li se na stranački kongres trebalo ići Vladinim avionom umjesto redovnim linijama, premijer Andrej Plenković je odgovorio:

- Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade i na kongresu EPP-u sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a. Nevezano za to, moj kolega Sipila je već prije nekoliko mjeseci preko svojih službi zatražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema tome ja sam tamo imao i bilateralni sastanak, a ovaj drugi dio je bio kongres EPP-a. Nema tu ničeg neobičnog - odgovorio je Plenković.

Troškove su platili domaćini

Ministrica obitelji i socijalne politike Nada Murganić u petak je prije početka Vlade poručila da je bila na službenome putu u Finskoj gdje je sudjelovala na sastanku ministara iz Finske i Rumunjske te da su joj taj put i smještaj platili domaćini Finci.

- Ja sam bila u Helsinkiju jer je 8. i 9. studenoga bio sastanak ministara rada i zdravstva iz Finske i Rumunjske. Teme su bile pripreme za predsjedanje, i teme oko rada i socijalne politike. U delegaciji je bio i ministar Marko Pavić - objasnila je ministrica Murganić.

- Dakle išla sam sa ekonomskom klasom avionom, a boravak je 8. i 9. (studenoga) platio domaćin, kako sam imala kartu, išla sam dan ranije na kongres EPP-a, i taj dan troškove boravka je snosila Hrvatska demokratska zajednica - dodala je Murganić.

Zbog ekonomičnosti smo išli tim avionom

Oglasio se i ministar uprave ministar Lovro Kuščević, koji je također izjavio da je korištenje Vladinog zrakoplova bilo zakonito jer je on, kao predsjednik Vlade, ali i cijela delegacija, imao niz bilateralnih sastanaka.

- Sastao sam se i s kolegama ministrima, i europskim saborskim zastupnicima, a upravo radi načela ekonomičnosti išli smo tim avionom, rekao je Kuščević u petak novinarima dodajući kako 'predsjednik Vlade koristi avion sukladno odluci Vlade i sukladno zakonu'.

'Je li to primjereno?'

Na pitanje novinara je li primjereno da je u Finsku išao Vladinim zrakoplovom, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je u prolazu je novinarima dobacio kako je dobar dio televizijskih novinara bio na tiskovnoj konferenciji u Finskoj, nakon sastanka s finskim premijerom.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"