Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Francuskoj 2. krug izbora: Sarkozyjev poraz sve izgledniji

None Foto: AFP/Pixsell 2

Prema anketama Francois Hollande ima oko pet posto prednosti pred Sarkozyjem. I u Grčkoj su otvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima

U Francuskoj je počelo glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora. Za poziciju se bore sadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande. Sarkozyjevi izgledi da zadrži vlast sve su manji i Francuska će nakon 17 godina vjerojatno dobiti predsjednika socijalista, piše Reuters

Ministarstvo unutarnji poslova obavijestilo je da je podne na birališta izašlo 30,66 posto birača. 

- Dosta nam je Sarkozyja i  donošenja odluka bez ikakvih konzultacija, rekao je jedan od birača. 

U prvom krugu izbora 22. travnja Hollande je pobijedio Sarkozyja za oko pola milijuna glasova. Potporu aktualnom čelniku su uskratili čelnici krajnje desnice i političkog centra, a ni sam Sarkozy nije uspio zadati teži udarac Hollandeu u televizijskoj debati. Prema posljednjim anketama Hollandeova prednost ispred Sarkozyja se smanjila na pet posto, dok je prošli tjedan ona bila od šest do deset posto. 

I Grci izlaze na birališta

>>> NOVO - Grčka javna televizija ERT u 19 je sati objavila prve rezultate izlaznih anketa. Po njima pobjedu na izborima odnosi Nova demokracija koja osvaja između 17 i 20% glasova. Na drugom je mjestu, s osvojenih između 15,5 i 18,5% glasova,  ekstremno lijeva stranka SYRIZA. PASOK je na trećem mjestu i osvaja 14 do 17% glasova.

sudeći prema anketama, zbog pada popularnosti dviju vodećih stranaka, neće donijeti apsolutnog pobjednika. Ankete su pokazale da su birači odlučili kazniti te dvije stranke zbog 'zatezanja remena' u zamjenu za 240 milijardi eura pomoći, piše AFP.

I socijalistička stranka PASOK i Nova demokracija izgubit će veliki broj glasova koji će se raspodijeliti na 30 manjih stranaka. Ankete su PASOK-u prije izbora predviđale od 13 do 18 posto glasova, a Novoj demokraciji između 18 i 22 posto glasova. 


Komentari (9)
  • pederčići obojica..u pogledu im sve pise..to je drek a ne predsjednik..takav je i onaj nas josipovic..čmrljavci..predsjednik treba bit đek koji se neda nikom jebat..

    6. 5. 2012,   19:09
  • Francois ima tako bistar pogled koji daje naslutiti da nije ni svjestan za što se kandidira za razliku od ove lopine Sarkoma čiji pogled govori " glasajte za mene jer se još nisam dovoljno nakrao"

    6. 5. 2012,   10:21
  • briga me... u kroejši se ništa nebu promjenilo...

    6. 5. 2012,   09:10