Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Francuskoj tri dana žalosti. Hollande: Ovo je bio ratni čin

None Foto: REUTERS 2

Islamska država organizirana je izvana i ima domaće pomagače koje će otkriti istraga, rekao je u subotu francuski predsjednik koji je proglasio trodnevnu žalost

Francuski predsjednik François Hollande optužio je u subotu skupinu Islamsku državu da je odgovorna za niz napada počinjenih u petak navečer u Parizu u kojima je 128 ljudi poginulo a 250 je ranjeno.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava predsjednika Hollandea

- Ono što se dogodilo jučer je ratni čin - kazao je Hollande.

- Islamska država organizirana je izvana i ima domaće pomagače koje će otkriti istraga - rekao je Hollande u Elizejskoj palači.

- Zato što je kukavički, sramotno, nasilno napadnuta, Francuska neće imati milosti prema barbarima Islamske države - dodao je. Nije otkrio kako će Pariz odgovoriti, ali Francuska je ranije najavila da svoj nosač zrakoplova Charles de Gaulle šalje na Bliski istok 18. studenoga.

Predsjednik je usto proglasio trodnevnu državnu žalost i najavio obraćanje u francuskoj Narodnoj skupštini u ponedjeljak.

ISIL je u subotu objavio videosnimku bez nadnevka u kojemu Francuskoj prijeti napadima ako ne prekine bombardirati njegove borce.

Odjel ISIL-a za inozemne medije, Al Hayat Media Centre, uputio je prijetnju preko svog borca koji je francuske muslimane pozvao da izvode napade.

- Sve dok nastavljate bombardiranje, nećete imati mira. Bojat ćete se i odlaska u trgovinu, rekao je bradati borac na arapskom, okružen suborcima.

Komentari (47)
  • na HTV na teletekstu crvenim slovima piše POMOZIMO IZBJEGLICAMA

    14. 11. 2015,   13:27
  • ma napadnite te koji pozivaju francuske muslimane na napade katapultiranjem, jednog po jednog, sa vrha džamija

    14. 11. 2015,   13:31
  • ako je ovo ratni čin onda lijepo izvolite: Napadnite Ameriku!! to je njihova vojska!

    14. 11. 2015,   15:38